neděle 9. července 2017

Orange

1. den: Orange, Arles.


 Orange.
....oranžový, pomeranč, slunce.


Pohled k římskému divadlu.





Místní...



Do uliček.










Na kávu.




Kochat se.



Za plotem.


Část římského divadla.



Projíždíme kolem Vítězného oblouku a frčíme do Arles.




11 komentářů:

  1. Hlavní atrakcí v Orange je římské divadlo. Nebyla jsem v něm ve vnitř, takže jen fotky z venčí z ulice a fotka přes díru v plotě. Potřebovala jsem se po nočním přejezdu trochu srovnat. Klasicky jsem potřebovala na záchod a hledala nějaký záchod - objevila veřejný a zadarmo - turecký, trošku šok, ale když člověk musí, tak musí...
    fotka s oknem s přiskřípnutou francouzkou vlajkou je tak pro mě trochu symbolika - narážka na multi- kulti :-)

    v tom divadle jsem nebyla z několika důvodů - jednak jak jsem hledala wc, tak mi naše skupinka zmizela z dohledu.
    jednak ten čas v Orange byl hodně omezený - takže bud divadlo za 9,50 euro, nebo kafe za 3,50 euro a uličky a wc zdarma :-)

    z Orange jsme přejížděli do Arles, tam jsem kulturu napravila a koupila si turistický pas za 10 euro a navštívila tak více památek a také tam bylo podstatně více času na všechno.

    OdpovědětVymazat
  2. a nehrála ta provensálská zeď na obr. č.2 v nějakým filmu?
    Uličky vypadají lákavěji a ještě zadarmo!

    Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  3. souvisí zeď na obrázku 2 a na předposledním nějak? Co to je? Zbytek opevněného města nebo nějaký hrad... je to zajímavé, něco historického :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 2.Liško, nevím, je to zed římského divadla, ale podobně zdi najdeš v Itálii, Římě, i po Francii - právě jsou to kolosea, římské arény, divadla. Vypadá to dost podobně. Arény mají kruhovitý, oválný tvar, divadla půlkruhovitý.
    3. Ano, Ratko, ta zed je římské divadlo a ve vnitř jsem nebyla, takže poslední obrázek je focený z takové písčité cestičky v dírou plotě.

    OdpovědětVymazat
  5. 4. oprava: předposlední fotka. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. slibuju, že vnitřky budou dále :-)v Arles na to byl čas.

    OdpovědětVymazat
  7. aha, takže ta druhá je zvenku a ta předposlední zevnitř Je to tak? římské divadlo říkáš. přišlo mi to dost studené, to bude možná tím.

    OdpovědětVymazat
  8. 7. ano, přesně tak.
    máš pravdu, mě to přijde jasné co to je :-) protože jsem tam byla, ale neuvědomila jsem si, že ten kdo ty fotky vidí a nezná to, nebyl tam, tak neví co to je.
    omlouvám se a díky za dobrou připomínku, napravím to příště. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. jééé, Orange......úzke uličky, typická stredomoriacka atmosféra a typické stredomoriacke mačky s trojuholníkovitými hlavičkami a egyptskými očami......

    jééé, moje spomienky na Provance......telefonát od kamošky "však sa ti chce do Francúzska?" ja že jasneže chce ale nemám peniaze (v tom čase som bola po rozvode a poplatení všetkých dlhov môjho drahého bývalého manžela asi kilometer v mínuse) a ona na to, že letíme vtedy a vtedy, letenky sú kúpené a vrátim jej to keď jej to vrátim ;-)

    jéééé, a ona mi tam stále ukazovala nejakých šarmantných Francúzov a ja som sa akútne zaláskovala do Slováka ;-) taká krásna čistá láska jednej letnej chvíle, ideálna, ako rozprávka.....

    OdpovědětVymazat
  10. pekné fotografie, máš cit pre zachytenie poézie okamihu....
    najviac sa mi páči lampa vľavo pri hrade, to je super.....

    OdpovědětVymazat
  11. 10. bylo to takový hezký ráno, městečko se probouzelo....:-)

    OdpovědětVymazat