středa 19. července 2017

Nimes II.


Fontánové zahrady:








Vyhlídková věž - Tour Magne.




zpět do centra města, zase malinko jinudy.







12 komentářů:

  1. Mně se líběj asi jen ty srdce na stromech. A pak to, že dbají na to, aby vybudovali ve městě fontány různého druhu. To oživí.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se srdce líbí.
    Ještě že pod nimi není podpis Václava Havla:-)

    OdpovědětVymazat
  3. zajímalo by mě zda to jsou novodobé stavby, tedy třeba ta vyhlídková věž uprostsřed je pojmuta jako novodobá ruina. něco jako janohrad v Lednici. Jen si nejsem jistá jestli je to novodobě postaveno k okrase zahrady.

    OdpovědětVymazat
  4. Amfiteátr (Arènes) z doby kolem roku 70 o rozměrech 133 x 101 m, s dvojím patrem arkád a více než 20 tisíci míst byl koncem 20. století nákladně opraven, aby mohl sloužit pro různé kulturní události i nekrvavé býčí zápasy. Má nyní pohyblivou střechu a přes 16 tisíc míst k sezení.
    Maison Carrée (čtvercový dům) z roku 19 př. n. l. je jeden z nejlépe zachovaných římských chrámů.
    Tour Magne, zbytek starověkého opevnění na návrší Mt Cavalier za Jardin de la Fontaine, slouží jako vyhlídková věž. Další dvě zachované starověké brány jsou Augustova a Francouzská.

    tedy původní, ale opravené.
    Janův hrad je období romantismu - tedy napodobenina.

    Nimes jako město má starou historii.Město Nimes se v období Keltů jmenovalo Nemausos a bylo hlavním městem oblasti Volcae Arecomici v římské provincii Gallia Narbonensis. Z tohoto období pochází do dneška zachovaná "Velká věž" (Tour Magne), která byla Římany začleněna do 7 km dlouhého opevnění města. Výhodně položené město u silnice Via Domitia mělo významnou mincovnu a zhruba 25 000 obyvatel. O tehdejším významu vypovídají zachované památky jako jsou Amfiteátr apd....

    OdpovědětVymazat
  5. 4. je to převzaté z wiki, ale v podstatě souhlasí s mými malými zápiskami :-)

    OdpovědětVymazat
  6. teyd když to vezmu k vzhledem k Lednicko - Valtickému areálu je to jiné. Nimes jsou stavby původní, starobylé. L-V areál a jeho stavby jsou z období romantismu, tedy mladé, a napodobeniny.

    OdpovědětVymazat
  7. nemyslela jsem amfiteátr, to by dnes nikdo nestavěl takhle. Nýbrž tu vyhlídkovou věž uprostředd Vyhlídková věž - Tour Magne.
    Je asi součástí fontánovýc zahrad, ty jsou asi taky novodobější

    OdpovědětVymazat
  8. už jsem to našla, poslední odstavec. nepozorně čtu, promiň. Velice mě to zaujalo, mohl by to být tedy originál pro pozdější tzv. napodobující romantizující stavby šlechticů. Francouzské zahrady :-)

    OdpovědětVymazat
  9. 6. ano, mohlo by to tak klidně být. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. V Nimes nepottřebovali romantický ruiny stavět, už je měli původní :- )

    Mám takový dojem, že období romantismu a konkrétně ty novoruiny byly inspirované počátkem "turistiky" a objevem Pompejí. To strhlo velkou módní vlnu, ten objev pompejí. Pak jely další vykopávky a tak. Ale nechce se mi to hledat, kdy ty Pompeje našly a jestli to tak je, anebo se pletu.

    OdpovědětVymazat
  11. kdy SE ty Pompeje našly
    - tam mělo být. Proto tam je tvrdý y.

    OdpovědětVymazat