neděle 9. července 2017

Na skok do Provance


Neměla jsem ani čas se sem těšit, přemýšlet o ní, dívat se předem na místa, která navštívím.
Před dovolenou jsem toho měla pracovně hodně - služby, zařizování ohledně přestupu na Rhb. kliniku, audity, služby. Odsloužila si víkend a v pondělí dopoledne fofrem dobalit věci a odjet.

Jako vždycky až v autobuse mi došlo, že jedu na dovolenou.
Ovšem poznávací zájezd není dovolená :-) Je to všechno v rychlosti letem světem a rozmyslet si, co člověk navštíví a co ne, aby to nějak stíhal a trochu si to užil v klidu. Takže v autobuse jsem popřemýšlela o památkách kam půjdu a co oželím.

Třetí den mi začal problém s pravým kolenem. V práci jsem si narazila koleno, udělala se mi tam velká modřina a ted tím chozením, pobíháním se mi to zhoršovalo - otok a bolestivost při chůzi a nejvíce při stoupání do schodů, podřep a dřep nešlo udělat. Domnívám se, že se mi v koleni někde vevnitř  nahromadila krev z té modřiny. Ibalgin moc nezabíral, nic jiného jsem sebou neměla. To koleno mi dávalo hodně zabrat.

Tempo vražedný, vedro taky.
Nabitý program, vstávala jsem každý den krátce po šesté a vraceli jsme se kolem půl deváté večer.
Přestože jsem některé věci z programu vypustila - stálo to za to.
Námaha a honička, ale krásná.

Co mě první napadlo, když jsme projížděli Francií bylo - že tady milují kruhové objezdy.
Co kruháč to unikát, stálo by za to je vyfotit a uspořádat výstavu.

Ne, nefotila jsem je, ale nějaké mi zůstaly v paměti.
Např. kruhový objezd a na něm zbytky starého mostu, na jiném klasický kamenný domek, olivovník a kamenná zídka. Na jiném jen fontána. Na dalším socha býka - oblast Camargue. Na dalším mramorové sloupoví s názvem Via Domithia a fragmenty původní římské silnice.

Provance znamená vlastně provincii - je to přesmyčka. Oblast Jižní Francie byla první římskou provincií a odtud dostala časem své dnešní označení Provance.

V Marseille mi došlo jaká je situace v Evropě.
Všude potkávate skupiny ozbrojených vojáků až po zuby, kontroly tašek a batohů, každou chvíli slyšíte sirény hasičů, policie. (hasiči vyjíždějí misto sanitek, výjezd sanitky se musí platit, proto jezdí hasiči místo sanitek a mají školení na první pomoc) Každou chvíli kotví v přístavu velké trajekty - Alžírské společnosti.
Zvláštní cizí atmosféra v Marseille. Tady už není Evropa.








3 komentáře:

  1. Týjo, tak to jsi měla parádní výlet. Už se těším na další povídání a fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. júúú, super, gratulujem k prestupu na RHB kliniku!
    a fufú na koleno, už je lepšie? v práci si niekoho nakopala? ;-)
    poznám, mne sa taky vždy pred dovolenkou niečo vyprdelí, čo tam pôvodne byť nemalo, alebo sa to vôbec nehodí, proste bad timing (blbé načasovanie ala pan Murphy) a život v pokluse ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. 2. Na Rhb klinice ještě nejsem, je to komplikovanější a jen tak brzy tam nebudu :-( ne, narazila jsem si koleno na pojízdný vozík (máme pojídnou lékárnu, strašně blbě se s ním zatáčí a je těžký)

    koleno je o malinko lepší, od včerejška si ho mažu Olfen gelem, pomáhá to.

    OdpovědětVymazat