pátek 2. října 2015

K majáku

Městečko Makarska leží v široké zátoce a tvoří ji dva poloostrovy.
Při pohledu z výšky Makarska má tvar velrybího ocasu.
Poloostrov sv. Petra - je na něm maják, kostelík Sv. Petra, které je poutním místem už od pohanských dob.
Druhý poloostrov je zakončen mysem Osejova. V minulosti toto místo bylo nečisté - pohřbívali se sem zemřelí nemocní morem. Dnes tu jsou sportovní haly a venkovní sportovní areály.









 Strážci majáku :-)




Napočítala jsem jich tu asi sedm, směny jsou náročné :-)


Dále pěšinou kolem majáku.....ke kostelíku Sv. Petra.





                                

                                                                                                            pokračování dále .....

14 komentářů:

  1. Moře, vápenec a borovice. Nikdy neokoukatelné středomoří.

    OdpovědětVymazat
  2. 1. :-)

    ale i tady se časy pomalu mění.
    Chorvatsko se vstupem do EU se pomalu vzdává svých typických borovic. Je to z důvodu letních mohutných požárů - kdy údajně borovicové šišky střílí do dálky jiskry a větrem se tak nese další nekontrolovatelný požár. Na lodi nám říkali, že právě i ty ohnivé pukající šišky střílí z břehu až na lodě. Takže na vypálených zčernalých místech se už znovu nesázejí borovice, ale olivovníky - jsou odolnější vůči požáru, jsou odolné na suché a horké podmínky a hlavně nemají žádné zápalné "bomby" :-) takže tímto se pomalu celkově mění ráz chorvatské krajiny.

    OdpovědětVymazat
  3. toto jsou přesně ta místa pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 3. takových polodivokých pěšinek je tu v okolí stále dost, přestože je tu snaha budovat stále moderní velké hotelové komplexy (směrem od Makarské k Bašce Vodě). právě potkáváš ruiny kamenných domků a staré kamenné zídky, opuštěné vinice, olivovníky - hodně jich je na ostrově Brač - lidé se odtud odstěhovali na pevninu - kvůli révokazu a kvůli nezaměstnanosti. zůstalo tu jen pár starousedlíků, kteří žijí po staru a chytají a pijí deštovou vodu, přestože je tu natažena pitná voda podmořským tunelem. Pracují v lomech na vápenec, mramor tu má asi 11 odstínů a dováží se do celého světa. (Bílý dům ve Washinghtonu je z Bračského mramoru)
    Ostrov Brač je vzdálený asi 7 km lodí. jeli jsme z výletu zpáteční cestou blízko kolem jeho břehů, ale byly velké vlny a stříkalo to až k nám, měla jsem mokrá záda - vál vítr jugo (jižní vítr - dělá vlny směrem od moře k pevnině.) ....tak jen takové střípky, co mi utkvěly.... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. ....vzpomněla jsem si na ostrov Vis....ten je polodivoký, protože byl zavřený, před veřejností, sloužil jako vojenská pevnost, byla tam flotila, úkryty pro ponorky....teprve v 90. letech se otevřel pro turisty....

    :-) do chorvatska se určitě ještě někdy vrátím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. ještě jedna zajímavost.....vedle ostrovu Brač je sousední ostrov Hvar (přístavní město Jelsa) ten je také dost přírodní, nechtějí tam auta - na celém ostrově je pouze jedna benzínová pumpa. Na ostrově se hodně pěstuje levandule.....

    OdpovědětVymazat
  7. .... ostrov Pelješac - velmi přírodní.....známý pro agroturistiku a takovou přírodní dovolenou....

    OdpovědětVymazat
  8. ....si časem chci pořídit knížku - průvodce po chorvatsku.....

    OdpovědětVymazat
  9. ad civilizovanost. Mám to u sebe tak, že si dokážu užít vše - krásnou panenskou přírodu a stejně tak rušné město a v něm hezké byť i přeplněné místo. mám ráda vesnice, les, klid i města s domy, ulicemi, městský životapd. a stejně tak mám ráda čechy i zahraničí - hory, moře nemám to nijak oddělené - vyloženě vyhraněné. a taky mám ráda svoje doma :-) stejně jako návštěvy. různorodost pro smysly i duši.

    OdpovědětVymazat
  10. 10. ideálně - když je možnost to v čase právě vše střídat :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Celou dobu při pohleu na fotky si říkám - buď Barča fotí takové čisté snímky (krom snímku koček), nebo je to tam na můj vkus nějaký moc civilizovaně čistý, cesty srovnané, schůdné, široké...
    A nahoře čtu, že toto území /nebo vedlejší) bylo dřív nečisté.
    Tak proto ho chtějí až dost čisté?


    Na mě je to - z těch fotek - krajina moc upravená.
    Taková vyfoukaná - tím by to mohlo být, že je to u moře.
    V tom případě dobrý. Ale jestli je to takhle všechno urovnaný a pročištěný pro turisty, tak tam bych nejela.

    OdpovědětVymazat
  12. Liško, to Chorvatsko je celé čisté. Když jsem poprvé vloni jela do Chorvatska - první dojem byl, to je Itálie, ale čistá :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tahle část Chorvatska je nejnavštěvovanější. Je vůbec s podivem, jak ti Chorvati všechno dali po občanské válce rychle do kupy. I ty chudší části Chorvatska jsou čisté.

    OdpovědětVymazat