pondělí 21. září 2015

Krka

V národním parku Krka jsem byla podruhé. Poprvé vloni. Po lońské zkušenosti jsem si řekla, že to letos nějak přežiju. Vloni tam byly davy lidí, nebylo tam na lávkách místo k hnutí, nedalo se fotit, hlava na hlavě, jen jsem dávala pozor, aby mě někdo nestrčil do vody, nebo já někoho. A navíc bylo šílené vedro a my jsme měli málo času - jen jsme to v rychlosti prolítli za necelé dvě hodiny.

Letos to bylo úplně jiné.
Přijeli jsme brzy ráno, kolem osmé hodiny, po noci strávené cestou v autobuse.
Jen pár turistů, klidno, všude volno, příjemné teplo kolem 24 st. a hlavně spousty času. :-)

Užívala jsem si to ...



























































14 komentářů:

  1. Ještě že tam je i hospoda.
    Tu tam nenajít,to by mne nakrklo:-)

    OdpovědětVymazat
  2. He,už jsem opět na blogspotu nabyl ztracené důvěry a jde to i bez bagrů:-).

    OdpovědětVymazat
  3. 1. :-)))

    Saule, vzpomněla jsem si na tebe ve Splitu.
    Byli jsme tam poslední den před odjezdem, už vypykovaní se vším všudy z hotelu.
    Ve Splitu jsme byli 7 hodin. Vyfasovali jsme orientační mapky města a měli celou tu dobu volno. a zatímco já jsem si tam štastně, vesele pobíhala po celém Splitu a dokonce jsem vyběhla i z té mapky ven a musela se vrátit. Jiní se plácali 7 hodin v Dekliciánově paláci, další se plácali pouze po tržnicích a ještě jiní se hroutili z toho, cože jako 7 hodin budou sami dělat v neznámé městě a v tom vedru - přes 30. st. tak jeden účastník to vyřešil po svém - našel si hospůdku s Bernardem a sledoval celou dobu přenos fotbalu - pro něj úžasný splitský zážitek. :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Ve Splitu jsem byl asi 5x.
    Jenže dycky zase služebně.
    No aspoň to bylo "allinclusive".

    Centrum jsem prochodil,ale někde poblíž Splitu jsou prý nějaký ruiny římskýho města,to už jsem nestihnul.
    Kolega mi vykládal,jak byl někde na procházce se psem,čokl začal vyhrabávat nějakou myšku a místo toho odkryl starou římskou mozaiku.
    No tak kolega to zase nohou zahrnul a šli dál,prostě normálka:_)
    Tak jsem se mu pochlubil,že u nás v Ol zase našli kousek římské cihly a tři cvoky ze sandálů nějakýho legionáře za což byl tým archeologů povýšen do šlechtického stavu,uspořádána výstava v Národním muzeu a psal o tom tisk v celé republice:-)

    OdpovědětVymazat
  5. 4. ve Splitu jsem byla podruhé. Vloni pršelo a ty mramorové dlaždičky - svině jedny klouzavý :-)
    a měli jsme na prohlídku jen asi1,5 hodiny. než jsem se tam malinko zorientovala, vystála frontu na zvonici a zase zlezla davem dolů, proběhla pár dalších uliček v D. paláci a byla ráda, že mi neujeli s autousem. takže letos paráda, na vše dost času.
    jinak samozřejmě jsem se tam neobešla bez zmrzliny a čerstvých fíků z místních trhů :-)
    až tam přijedu třeba příště, protože to je běžná zastávka autobusů mířící do chorvatska, zajdu si do etnografického muzea.....jsou tam dalmatské kroje, zvyky, věci denní potřeby a třeba si zajdu i na pláž, která je od centra asi půl hodiny cesty.

    OdpovědětVymazat
  6. 5....možná bych si mohla zajít do antického sklepení v D paláci, tam se mi letos nechtělo, byla tam velká fronta lidí....

    OdpovědětVymazat
  7. Dioklecián? To byl ten, jak furt vyráběl mučedníky?

    Ty fotky, Barčo, na mě působěj jako jasný, čistý, zřetelný, nic moc tam nepřebejvá, neruší, je tam jasný pohled na věc - to je můj dojem.

    OdpovědětVymazat
  8. 7. Liško zdravím, mám radost, že jsi přišla :-)
    jo. Dioklecián - je to on, zkomolila jsem to v komentářích :-)
    časem o něm napíšu více, je to pro mě zajímavý.
    ad fotky: .....baví mě to fotit, přestože to neumím....učím se.....pomalu.

    OdpovědětVymazat
  9. Jojo, jsou ty fotky takový přehledný ve smyslu sdělení, o co na nich jde. Příjemně obyčejně přesný.
    Chorvatsko mi k srdsci nepřirostlo, ale když vidím tyhle fotky a čtu tvrzení, že se dá najít termín, kdy tam nejsou davy lidí (hlavně českých), tak bych mě i lákalo se tam taky zajet podívat.

    OdpovědětVymazat
  10. 9. Ru, mě chorvatsko vloni nabořilo tak silně mé předsudky .....o chorvatsku.....o lidech jezdících do chorvatska.....až se dnes stydím.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím, jestli předsudky o lidech, ale prostě mi vadí, že je tam těch lidí moc.

    OdpovědětVymazat
  12. 11. podzim - září ideální. není tam tolik lidí na plážích - jako v hlavní sezoně přes prázdniny. počasí není tak horké jako v hlavní sezoně - prima na koupání a zároven výlety. moře teplé. je pravdou, že tam slyšíš hodně češtinu, slovenštinu. mě vyhovuje i to, že ti chorvaté jsou na nás i tak nějak naladěni - stará dobrá jugoška. rozumějí ti a ty jim. mají nás rádi - dá se v pohodě smlouvat na trhu. v hotelu si nepřipadáš blbě chudě - mají společenské večery pro čechy - hrají M. Davida. P. Koláře a prostě přirozeně cítíš tu atmosféru toho - že jsme prostě Slovani, je to tam.
    chorvatsko má nádhernou přírodu, moře, památky z období benátské republiky, a taky antiky....spoustu ostrovů.....a co mě zasáhlo hodně - doznívání jejich občanské války a v současné době jak se potýkají s podmínkami vstupu do EU. a to jsem určitě ještě na něco zapomněla ....


    OdpovědětVymazat
  13. pravdou ale je, že mě se líbí všude. :-)
    to chorvatsko jsem spíše měla zažité jen s mořem a českými lidmi hlava na hlavech v kempech.....až když jsem viděla na místě tu přírodu, památky, stará města, obyčejná města s domy s dírama po kulkách....slyšela příběhy některých chorvatů....bylo to pro mě hodně velké AHA....

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, když jsem tam jela poprvní před více lety nedlouho po válce, trajdali jsme autem po okreskách, bylo těch rozstřílených nebo mrtvých domů po vyhnanných lidech hodně. A i ještě místa,kam se nesmělo pro nebezpečí nastražené munice.

    OdpovědětVymazat