pondělí 29. července 2019

Pietrosul


Nejnáročnější výlet. Převýšení 1300m - nahoru a tou samou cestou dolů.
Ráno snídaně o hodinu dřív, protože nejdříve musíme dojet do 10 km vzdáleného městečka Borsy a odtud jít 5km po asfaltové silnici nahoru k odbočce na Pietrosul, z odbočky kamenitou cestou lesem 6 km k jezeru a třem chatám, kde je meteorologická stanice (1895mn.m) a odtud další dvě hodiny výstupu na kamenitý vrchol Pietrosulu (2303m n.m)

A rozbil se nám autobus, hodinové zpoždění, šoféři si nevědí moc rady a volají pomoc ze servisu Mercedesu. Jdeme tedy na místní autobus (spíše mikrobus) Za menší úplatek nás řidič bere všechny.
Autobus je narvaný.

Většina místních vystupuje v Borse u nemocnice, kde je i hned naproti supermarket. Za další menší úplatek nás řidič bere malinko dál za konečnou a tam vystupujeme.

Dělá se vedro a menší část lidí se rozhodla, že stráví svůj čas v městečku a my ostatní pomalu šlapeme nahoru. V lese je vedro snesitelnější, ale je tu plno borůvek, cesta kamenitá a strmá, takže se docela courám. :-)

Nejzdatnější skupinka asi šesti lidí jsou už bůhví kde, nekoukají napravo ani nalevo a jdou.







Je to ledový a fouká tu silný studený vítr.


A vida, naši lidi z nejzdatnější skupinky hledají cestičku k vrcholu.
Nechce se mi tam, honí se všelijak mraky a je tu zima. Jdu níž hledám si závětří, kochám se pohledy, v domku si kupuju čaj a svačím.









A jdu pomalu zpátky dolů.










K nemocnici na zastávku autobusu přicházím asi o půl šestý a za necelých deset minut sedím v místním autobuse a jedu do naší Borsy. Od zastávky je to asi 2km na hotel. Je to akorát, sprcha a večeře, moc pěkný výlet a zítra máme odpočinkový den.

---
Pozn. Na vrchol vylezli nakonec jen čtyři lidi a měli co dělat, aby nazpátek chytli poslední autobus v 18 hod z Borsy k hotelu.



2 komentáře:

  1. Jsou to podobné hory a podobné domky jako v Zakarpatí na Ukrajině. Ostatně z hřebene hor v Zakarpatí je vidět krásně Maramureš. Dokonce tady mají Rumuni na tvých fotkách stejný druh hovězího dobytka jako se pase v Zakarpatí. A ta úzkokolejka je taky hodně podobná v Usť Čornej (nebo tak nějak myslím se to jmenuje).

    OdpovědětVymazat