čtvrtek 21. února 2019

Jak se žilo?

Galerie U Přívozu.

Putovní výstava 100 let očima fotografů ze sbírky Českých fotografů. (1918-2018)

Výstava historických fotografií k 100. výročí založení Československa.
Deset fotografických panelů přibližuje jednotlivé úseky stoleté historie - vznik samostatné republiky, mnichovské události, konec druhé světové války, únorový převrat, pražské jaro a invaze vojsk Varšavské smlouvy, protestní smrt Jana Palacha, vznik Charty 77, sametovou revoluci a nový život v demokracii.

Fotografie zobrazují nejen dramatické chvíle, výrazné osobnosti s každým obdobím spjaté, ale především atmosféru té které doby, proměny prostředí a životního stylu, v neposlední řadě poetiku každodennosti, kde je mnohdy i nechtěný humor.

Pro některého dnešního velmi mladého návštěvníka výstavy je to sci-fi, jak z jiné planety, pro jiného nostalgie, pro dalšího tvrdé retro a mládí, vzpomínky, pro spousty lidí snad ani raději nevzpomínat, jak to bylo až místy absurdní....některé snímky působí dnes jako vzdálená karikatura, ironie, tragikomedie té doby.....

Úmyslně jsem se soustředila na snímky - nepolitické, každodenní.....přece jen politiků (obrázky) si užíváme dnes stále dost a dost, až moc.

Jak asi chtěli tehdy lidé žít?
Jak moc se to liší od toho, co chceme žít dnes?

Jak to tehdy bylo těžké, vzdálené.....(velké fronty nejen u obchodů na banány, letité fronty na byty, na auto, na štěstí...)

Válka, rodiny s dětmi, slušné bydlení, mít se dobře, za práci si koupit co člověk potřebuje, ale také prožít malé radosti, sny, malé štěstí......











































Žádné komentáře:

Okomentovat