neděle 27. ledna 2019

Cetinje


Cetinje leží na úpatí pohoří Lovčen. Své jméno dostalo podle říčky Cetiny. Do roku 1918 byla hlavním městem Černohorského knížectví.  Po staletí byla Cetinje místem bojů Černohorců za svobodu.

Město bylo založeno v roce 1482 Ivanem Crnojevičem a později zde žila a vládla královská dynastie  Petrovič- Njeguše. Dodnes má město pro Černohorce velký národní a duchovní význam.

Je tu spousta kulturních a historických památek, navštívila jsem jen některé.



Socha Ivana Crnojeviče




Bilijarda. Sídlo Petra II. Petroviče - Njeguše. Rezidence dostala jméno po kulečníku, který si sem nechal Petr II. přivézt z Vídně. Jsou zde také uloženy jeho osobní předměty, básnická díla, dokumenty, portréty, umělecká díla vztahující se k jeho osobě. Ve zvláštním pavilonu je zde umístěna reliéfní mapa Černé Hory v měřítku 1: 10 000.



Palác Krále Nikoly I. Petroviče. V současné době v něm sídlí Národní muzeum Černé Hory.
Jsou zde sbírky zbraní, vyznamenání, portréty královské rodiny, královské soukromé komnaty, dobové oblečení, uniformy.




Královská hrobka.





Cetinjský pravoslavný klášter.






Orlí kras (Orlovi krš) je vyhlídka nad městem, 15. min. chůze nad klášterem. Je tu postaveno mauzoleum zakladatele dynastie Petrovičů - hrobka vladyky Danilo. (17-18. stol.)




Krásný výhled na Cetinji.



V Cetinji pobýval český malíř Jaroslav Čermák. Některá jeho díla jsou k vidění právě i v královském paláci. Námětem obrazů byli právě Černohorské dějiny i život obyčejných lidí. V 19. století byli Černohorci pro Čechy velkým vzorem. Byli pro ně příkladem odvahy a vzdoru - Slovanský národ, který se nikdy nepoddal. Ani Turkům, ani rakouské moci.

Žádné komentáře:

Okomentovat