úterý 13. prosince 2016

ORL čtvrtek.

6:00. přichází sestřička na pokoj a budí sousedku J. má jít na odběry krve a na audio.

Ranní vizita.
Vy na převaz, vy dnes na sál. Poslouchám vizitu u své sousedky J. Vše možné vyloučené, možnosti vyčerpané.....neví....v hlavě v tom tápavém tichu mě napadá autoimunita.....vedoucí lékařka ordinuje: "naberte imunitu, revma konsilium.....už jedině kortikoidy...." pokračují dál k dalšímu lůžku: Vy na sál zítra, vy dnes převaz, dívají se na drén kolik odvedl za noc.

Pojďte si na snídani, říká paní kuchyńka.
M. teče ucho, nadává jak špaček a chystá se na ošetřovnu na převaz, J. je smutná a volá rodině. J2 volá manželovi, že zítra jde na sál, V. chudák neví jak s tím drénem, překáží ji.

Beru na chodbě na tácu všem snídani a nesu na pokoj.
V. už má drén v kapse v županu a dobrý.

Já nesnídám, beru si věci na mytí a čekám na chodbě na sprchu. Je tu jen jedna a už tu jsou přede mnou dvě paní ve frontě. Za mnou cítím už další paní. Ohlédnu se.

 "Jé, sestři, co vy tady?" Koukám udiveně a říkám: "Copak já, ale co vy tady?" Paní A. jsme propouštěli před pár dny z interny, ležela u nás déle jak tři týdny, má vzácnou hematologickou poruchu a u nás měla vyšetřovací program a výkony, včetně toho, že jsme ji kvůli té vzácné poruše dolívali transfuzemi. Tak mi ted všechno povídá, jak se to po propuštění zkomplikovalo, jinak a jinde a tady ji dělali další zákrok na nosních cévách. Dozvídám se mimojiné i to, že díky tomuhle zvláštnímu onemocnění cestuje z nemocnice do nemocnice - už od března. Vždycky je tak den, dva doma a zase něco....:-(

Ale dnes jde domů, má objednanou sanitu.
Držíme si navzájem pěsti pro štěstí.....

Fronta se pohnula, pouštím paní A. před sebe se slovy: "Aby Vám ta sanitka neujela:-) "

Po sprše fasuju andílka a elastické punčochy.
J. sedí u stolu a pláče. Sedám si k ní, hladím ji po rameni......nic neříkám.
Chytla mě za ruku a říká: "Já Vás vůbec neslyším, ale vy jste strašně hodná a milá"
Usmívám se na ni....dívá se mi na ruku....na náramek: " Jé, vy jste stejně stará jako já!"
"Máte děti? " usmívá se...." Ne, nemám, ale vy máte krásnou rodinu"

Usmívá se ještě víc. Vypráví o dětech.....

Byly tady včera, vlastně každou chvíli za ní někdo chodí....píšou si s ní přes tablet.....
Dcera i syn studují vysokou školu, manžel je velmi pozorný a jsou si se synem velmi podobní.
Všichni to jsou krásní lidé.

 J. po chvíli říká "Oni nevědí.....neví, jak mi pomoct"
 Odpovídám jí: "Nevědí, ale něco na vás ještě vymysleli"
 Opravdu?

Přichází sestřička, nese mi další lék - premedikaci, pro sebe si říkám, no to bude mazec, to včerejší bylo dost silné, cítím to ještě ted....hmm,  koukám na prášek  Dormicum.....no to bude zajímavý....

Hned přechází k J. a píchá ji flexilu a dává infuzi s kortikoidy. Vysvětluje ji, že je to nové z vizity.....
J. se usmívá. Dál nevím nic, usnula jsem.

Budí mě setřička a jedeme na sál. Vzájemně si na pokoji přejeme dobrý den. :-)

Na sále se jim nedaří píchnout flexila, praská to. Přivazují mi ruce ke stolu, aby mi nepadaly...setřička z anestezie se mi omlouvá....chápavě se usmívám.
No, povedla se. Cítím teplo a šeptám dobrou noc.....propadám se.


Budím se na jiném pokoji, na dospávacím. V puse umělá pachut po anestezii, v krku škrábe po intubaci a polykání bolí. Přichází sestřička a nese mi čaj......ssss, je to moc horký, udělám grimasu. Lekla se, omlouvá se a ředí mi čaj studenou vodou. Piju znova. Usmívám se. "jo, je to dobrý, děkuju"
Potřebuju na záchod. Jo, půjdeme, říká setřička.
Trochu jsem ji vyděsila, protože než přijela s vozíkem k posteli, stojím u postele s drénem v ruce a říkám ji, že to zvládnu. Poslušně si sedám na vozík.

Tak a jsem zase v posteli.
Je mi dobře.
Nemám žízen, pachut menší, záchod vyřízený, nademnou malá infuze asi analgetika a spím.

Probouzím se trošku jedním očkem..... vidím svůj ručník.
Je to dobrý jsem doma a spím.

Jsem v té místnosti sama....omluvným hlasem říkám, že jsem po anestezii, že jsem sem nechtěla vlézt.....ticho.
a je tu hezky, známo, důvěrno, klidno, přesně tak jak to znám.....procházím se tu chvíli....je mi tu dobře, vždycky mi tu bylo dobře......

Cítím na rameni pohyb, dotek.
Otevřu oči a nade mnou stojí M. Dává mi lžičku a přesnídávku. Usmívá se a povídá: "ty jsi tak hezky spala, usmívala ses"
"Jo, je mi dobře. " :-)

Na kratičkou dobu užasnu nad tím, jak si ten můj mozek zatraceně dobře pamatuje, kde mi je dobře.
Ani anestezie ho neoblbne.

S první lžičkou přesnídávky si uvědomuju, jaký mám vlastně hlad.
Naposledy jsem jedla včera, jen jogurt.
Snědla jsem ji s chutí, kouknu na drén - dobrý.
Můžu zase spát a je mi hodně dobře, v břiše mám jak v pokojíčku.

Večer přichází večerní vizita, vnímám je z dálky, je mi dobře, nic nepotřebuju, jen zase spát.




















43 komentářů:

  1. Kdyz jsem se naposled budil ja z te narkozy,tak nade mnou stala sestra a ja se ji ptal "kurva,kde jsem se tak ozral,sorry milacku"
    A usmivala se jak andilek:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Píšu ještě před dočtením toho článku - proč v případě autoimunitního problému už jen kortikoidy?
    Na co tam máte tu kliniku čínské medicíny? To tam není žádnej celostní doktor?

    OdpovědětVymazat
  3. 2. klinika TČM je v podstatě jeden velký průser.....původně vůbec neměla být v areálu špitálu. Nespadá do pojištění - takže všechno si hradí člověk sám, je to bráno jako jiné soukromé zařízení víceméně. žádný doktor z nemocnice tam nikoho z hospitalizovaných lidí nepošle. Po propuštění je samozřejmě rozhodnutí na každém. ale jsou tam neuvěřitelně dlouhý čekací lhůty, vstupní vyš. stojí 1800, Kč.
    TČM V areálu nemocnice je problém, jak pojištěnecký, tak profesionální. Je to jeden velký omyl - lépe řečeno velké ego našeho ředitele.....přetáhl za velké peníze TČM Bohdanči. Prostě v rámci hospitalizace není možné jít na TČM.

    OdpovědětVymazat
  4. A ta paní A. - nemá totéž, co Bohunka? Akorát si teď zas už nemůžu zaboha vzpomenout, po kterým chlapovi se ta její nemoc jmenuje...

    OdpovědětVymazat
  5. jinak uvaha o autoimunitě byla správná. jak se později o pár dní ukázalo i kromě jiného z biopsie ucha.

    OdpovědětVymazat
  6. 3
    Aha,
    Já chodila tenkrát k paní primářce rehabilitačního oddělení, která tu atestaci na celostní a alternativní medicínu měla, a příspěvek byl dobrovolný.

    OdpovědětVymazat
  7. 5. ten postup a vyšetření - diagnostika šel po ose skutečně revmatologů - našeho bývalého primáře a kortikoidy a imunosupresiva - se prokázaly jako hodně účinné.

    OdpovědětVymazat
  8. 7
    Jenže jsou to svině dvojsečný.
    Taky jsem je jeden čas brala. Přijdou draho. Ne na peníze.
    Ale třeba to paní pomůže tak, že je postupně brát bude moct přestat.

    OdpovědětVymazat
  9. 4. je to porucha mutace krevní srážlivosti - ale není to hemofilie jestli máš tohle na mysli, ani Leiden mutace. je to ještě něco jiného.
    Přesně nevím, ale jedná se částečně o vaskulitidu a částečně o tu poruchu srážlivosti, projevuje se to tím, že člověk krvácí z různých cév.....je velmi často anemický a prostě je nutnost transfůzí. tam prostě není zatím jiná léčba a je to komplikované ještě u této paní tím, že má FiS a užívá Fraxi střídavě s warfarinem. Prostě dvě věci proti sobě....průser.

    OdpovědětVymazat
  10. 9. závažná hematologická porucha plus hodně závažná kardio příčina plus částečně autoimunní podklad - což je ta vaskulitida. prostě blbý. moc věcí proti sobě.

    OdpovědětVymazat
  11. 8. jsou, souhlas. Jenže zatím nic jiného ta medicína nemá. Na biologickou léčbu - je jen něco, musí tam být přesná kritéria a taky to není bez rizik. takže v tomhle případě - je to zatím na začátku. prostě bude následovat sledování v revma poradně....uvidí se dál.

    OdpovědětVymazat
  12. 9.
    Ne, to není nic z toho, myslela jsem, že jste o tom s Bohunkou taky mluvily, tak asi ne. Má na to tu invalidku. Krvácí z cév, praskají jí, španě s ejí sráží krev a je chudokrevná. Je to dědičný, mají to u nich v rodině z matčiny strany všichni. I její sestra a bratr, i jejich dcery. Na transfúzi chodí víceméně pravidelně.
    Akorát ten název po tom jakýmsi cizím chlapovi jsem zapomněla.

    OdpovědětVymazat
  13. zní to jak ze sanatoria :-)) hebce

    OdpovědětVymazat
  14. 9. myslím že t oměla moje teta... měla alergie,astma a ke stáříji unikala krev z žil. týden doma, týden transfuze... velké problémy s vylučováním jelikož ke se vylučovala z těla. byla úplně flekatá

    OdpovědětVymazat
  15. 14
    A neměla teta spíš nějakou tu autoimunitní poruchu?
    Tyhle definovaný a po někom pojmenovaný hematologický věci bývají vrozený, dědičný, projevují se hned od narození, ne až k stáru.

    OdpovědětVymazat
  16. 14
    Ty alergie a astma by tomu nasvědčovaly.

    OdpovědětVymazat
  17. měla to až ve stáří...postupné žíly. Podezřívám z toho celoživotní užívání kortikoidů (proti astmě) Po smrti manžela ji astma ustoupilo... (bylo vázané na manžela) ale žíly byly zničené.

    OdpovědětVymazat
  18. Taky si vzpomínám, že když jsem šla dlouhé trasy v horku... dělaly se mi červené fleky na dolních končetinách, jak končily boty a ponožky. Teď jsem si to vyhledala díky té vaskulitidě. Podle obrázků by to mohlo být ono, tmavěčervené fleky vyvolávající hrůzu, které se ztratily až po měsíci....věděla jsem že se mi to dělá když neodvětrává kůže a spařuje se v horku....

    OdpovědětVymazat
  19. Ru, ještě k té TČM. pracuje tam kromě čínských lékařů i lékaři z nemocnice, kteří znají další lékaře specialisty z nemocnice.....takže chtějí vidět nálezy, výslledky vyšetření z nemocnice a ještě ev. doporučují a doplnují - dodělat to a to támhle u tady toho lékaře .....pak teprve schvalují nebo neschvalují tčm a její postupy. a další věcí je to, že ne všechny postupy co provádí tčm - jsou povolené právě na uzemí areálu FN nemocnice. prostě je to neštastný krok, boj.

    OdpovědětVymazat
  20. Ok. Takže ani ne krok, ale nepovedené falešné gesto.
    Pacienti jsou tam, kde předtím, jiné cesty než kortikoidy a léčbu projevů místo příčin si musejí hledat a zkoušet stylem pokus - omyl sami a jinde.

    OdpovědětVymazat
  21. 21. ale to je dobře, ne?

    OdpovědětVymazat
  22. 21. ano, hodně nepovedené na všechny strany.

    OdpovědětVymazat
  23. 22. tedy nemyslím tím že se to nepovedlo, to je špatně... ale že je dobře když člověk hledá co mu pomůže... tedy ten proces hledání a všímání si co mu škodí.

    OdpovědětVymazat
  24. 22
    Měla jsem takový mylný dojem, že ta klinika jim v tomhle měla vyjít vstříc. Vyznělo mi to tak z její propagace před spuštěním. Že to měla být pomoc těm, kteří z různých důvodů hledat samio nemohou nebo neumějí, a přesto by jim alternativní metody mohly prospět, když už obyč medicína selhává. Aby to neměli daleko, složité.
    Čili z tohoto pohledu to dobře není.

    OdpovědětVymazat
  25. 24
    Je to dobře, ale každej na to není a nebo na to nemá. Někdo umí jen svůj mateřský jazyk a hledá jen v něm, někdo je schopen hledat v cizojazyčné literatuře v několika jazycích, někdo hledá na druhé straně republiky, někdo třeba i za mořem.
    A pro někoho je maximum dosažitelné dálky jeden areál téže nemocnice nebo jedno město.

    A většina obyčejných lidí, co padnou do těchhle problémů, padne taky do do západoevropské doktorské mašinerie jako jediné důvěryhodné naděje a ta je bude akorát tak víc a víc utvrzovat, že jiná cesta než ta její není a že není jiné pomoci než vymítání čerta ďáblem.
    Bez toho, že těmhle pacientům někdo tu alternativu podstrčí před oči, nejlíp právě ta naše západní respektovaná medicína, ji neuvidí.

    OdpovědětVymazat
  26. 25, spíše si myslím, že tyhle důsledky nikdo nedomyslel.....všechno se to začalo rojit za provozu.....nabírání lidí....lékařů, personálu.....z nemocnice a nemocnice na straně druhé....nebo spíše dva kohouti na jednom smetišti.

    měla ta klinika opravdu stát v té Bohdanči, kde to i přirozeně navazuje na lázenskou a tedy i alternativní léčbu.

    takhle je to popírání jedné i druhé medicíny.....a nikdo pořádně neví co s tím.....nijak, ani profesionálně, ani legislativně....ani eticky....no nijak.

    OdpovědětVymazat
  27. 26. ono je alternativních směrů mraky... čínská je jen malý zlomek, v Číně přitom provozují moderní medicínu a mají moderní kliniky.

    OdpovědětVymazat
  28. 27. zajímavé, něco jsme si k tomu přečetla http://hradec.idnes.cz/klinika-cinske-mediciny-ve-fakultni-nemocnici-v-hradci-kralove-pby-/hradec-zpravy.aspx?c=A150617_132849_hradec-zpravy_pos

    měla to financovat čínská strana

    OdpovědětVymazat
  29. 29. ano, to financovala. byla to veliká událost - politické vládní špičky se sjely.....

    OdpovědětVymazat
  30. Prostě nezvládnutý falešný gesto. Bublina, co splaskla se spoustou mokra okolo.

    28
    Ano vím, a to znamená, že tradiční čínská tady alternativní není?

    OdpovědětVymazat
  31. Alternativa je přece druhá či jiná možnost. Tedy je-li něco alternativní, znamená to, že je to něco, co nabízí možnost volby, ne? Tak proč by to nebyla ta čínská?

    OdpovědětVymazat
  32. 30. nojo, nedám dopustit na klasickou medicínu :-) bez ní bych už byla mrtvá a můj muž dávno taky :-) Ta alternativní je tak trochu bonus...ke klasické.

    OdpovědětVymazat
  33. 31.32 Nerozumím otázce... alternativních medicín je asi 100 druhů a jedním z nich je tradiční čínská. takže ano, tradiční čínská je alternativní. píšu nahoře že jich je mraky tedy hodně druhů alternativní medicíny a tudíž tradiční čínská je jedna z mnoha.

    OdpovědětVymazat
  34. 33
    Však já taky nikde nepíšu, že ta klasická je špatná nebo že ji má ta čínská nahradit, nebo jo?
    Proto píšu o "alternativní", alternativa jako další možnost.

    Když mě srazí auto, rozpáře mi břicho, utrhne slezinu a na kousíčky rozdrtí nohu, bezpochyby žádnou alternativu hledat nebudu.

    Ale lupenky mě zbavila právě ta alternativa. Do roka. Klasika předtím jen posílala s jedním recepisem za durhým do lékárny a bezmocně zapisovala do chorobopisu, co všechno z klasicky používaných a klasicky neúspěšných léčiv bylo neméně neúspěšně vyzkoušeno a o kolik se to od posledka zase rozlezlo.

    OdpovědětVymazat
  35. 34
    Nojo, já zas nechápu, proč to píšeš, když to tady přeci víme všichni... Myslela jsem, že tedy máš nějakou výhradu proti té čínské coby alternativní.

    OdpovědětVymazat
  36. 35
    Podle mě funkce alternativy je právě v tom, aby bylo možno zkusit i bněco úplně z jiné strany pohledu na věc, když klasika už dál neví, nemůže.
    Pro mě to je obecně alternativní medicína a je mi vcelku fuk, jaká to přesně je, protože pokud to praktikují čeští doktoři na tohle zaměření, stejně většinou ty metody víc či míň kompilují a kombinují.

    OdpovědětVymazat
  37. Dívám se že se to kolem Hradecké nemocnice hodně točí. TČM má asi dost oponentů
    http://www.lidovky.cz/cinska-medicina-na-pude-nemocnice-debilizace-naroda-a-tunel-zlobi-se-lekarska-komora-get-/zpravy-domov.aspx?c=A161214_163419_ln_domov_sk#utm_source=lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=kolotoc

    OdpovědětVymazat
  38. No v té podobě, jak to dopadlo, to tak nejspíš je... proto píšu, že je to škoda.
    Místo aby to pomohlo, tak tohle pacientům přístup k alternativě vzdálilo. Dalo jí to cejch něčeho protekčně protlačeného, kradoucího peníze na normální potřebnou péči.

    OdpovědětVymazat
  39. 39. je to škoda, ale ten kdo potřebuje alternativu (označovanou jako celostní medicína)... najde si ji. u nás ji nabízí hodně lékařů... přímo ve svých ordinacích. Dělají akupunkturu, speciální cvičení, reflexní masáže i požehování, bańkování a různé welnescentra nbízejí další věci jako ayurveda etc. nemusí to být přímo čínský pavilon. pro mě jsou číńné málo důvěryodní, i když čest výjimkám.

    OdpovědětVymazat
  40. Právě, ten čínský pavilon byl krok politický, nikoli zdravotnický.
    Takže ho to připravilo i o to poslední málo důvěry lidí.

    OdpovědětVymazat
  41. Barčo, mám vyřídit moc pozdravů od Bohunky a že drží palce a přeje co nejlepší uzdravení.

    A ta její krevní nemoc se jmenuje Rendu-Osler-Weberova, morbus Rendu-Osler-Weber. :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Jé děkuju. Také Bohunce přeju hodně zdraví a vůbec at se daří celé stáji a koníkům :-)

    aha.
    no, šílený název, ano, je možné, že ta naše paní A. má stejnou nemoc.

    OdpovědětVymazat