pondělí 2. května 2016

Co mě naučil duben?

Žít a řešit přítomnost.

V pracovním rychlém tempu a únavě - nelze moc řešit minulost, ani budoucnost - extrémně  vyčerpávající, neefektivní. Zvláště pracovní problémy.

Věřit daleko více své  intuici a prvnímu dojmu.

Lépe se stravovat - zjistila jsem, že při velkém pracovním tempu, vyčerpanosti - nesnáším pečivo - lepek, mám průjmy, bolesti břicha, celkově těžko.
Daleko lépe mi vyhovuje ovoce, zelenina, libové maso, bezlepkové věci, podmáslí, kefír, hodně tekutiny.
Vyhovuje mi dělená strava a malé množství.

Bezlepkové věci - objevila jsem obchod se zdravou výživou, nadchnul mě.
Koupila jsem si jáhlovou a pohankovou kaši, chia semínka - paráda.

Nefunguje spaní - nejde to, dokonce ani s půlkou prášku na spaní - nezaberu. Celý prášek na spaní je bolehlav, divný spánek, neodpočinek.

Na relax mi funguje tanec, dobrá hudba, krátká procházka venku (chodím pěšky stále)
V druhé půlce nešlo běhat.
Sprcha, peeling a masáž těla, masáž nohou - chodidla.
Změna prostředí - chviličku vidět jiné věci (procházka městem, tam kam tak často nechodím)
Ticho a klid (vzácnost)
Sedět rovně, nehrbit se, občas se protáhnout.

Jednoduché věci - jako umýt nádobí, vynést koš, vyluxovat, připravit si svačinu do práce - po splnění této činnosti, přichází dobrý pocit splněného úkolu - čistější hlava - splněno, "nehrnu před sebou"
Pro mě rozhodně psychicky lepší, než právě odkládání na "až bude víc času"
Mít uklizený, přehledný - pracovní a soukromý prostor.

Když nestíhám - nespěchat - naopak v klidu si vše pečlivě dodělat přestože se zpožděním.

Plavání a cachtání v aqua parku - pak se i lépe spí, celkové uvolnění.
Kostička 70% čokolády - denně. :-)
Dobrý kafe a cigareta.

Co se týče kouření - je to relax, kouří se na vyhrazených místech, a zase jen, když člověk má čas, hotovo.
Jsou to jediný místa, kde nezvoní telefony, zvonky a není tam houf lidí a zase je to venku - malé plácky určené značkou. Díváte se na stromy, trávu.

Do jídelny na oběd už nechodím - je to ještě dál než plácek na kouření, navíc jsou tam fronty, šum, hluk a hlavně spěch, naházet do sebe rychle jídlo a běžet zpět na oddělení - těžko. V poslední době na obědy chodí málokdo - nestíhá se. S požadavkem na polední pauzu ve 12 hodinové směně - jsme to řešili s paní vrchní. Paní vrchní to vyřešila tak, že nám nafasovala více rendlíčků a kastrůlků na donášení oběda z jídelny. Takže jíme na malé sesterně, kde vůbec není klid, ani místo a do toho stále odbíháte na telefony, zvonky a přicházejícím lidem, čekající u sesterského pultu, doktorům je jedno, že prostě jíte, jsou schopní přijít za vámi s tím chorákem a tam to rozložit a probírat pracovní věci. Někteří lékaři chodí i před dveře personálního wc a tam čekají, až vylezete a hned vám dávají chorák a co akutně potřebují.




45 komentářů:

  1. "Kostička 70% čokolády - denně."
    Máš můj obdiv. Já kdybych načla 70% čokoládu, tak to mám sice kostičku na den - ale tu celou, načatou.

    OdpovědětVymazat
  2. můj obdiv, tolik aktivit

    OdpovědětVymazat
  3. No to je pres.
    Zajímavý je, jak ten čas se mění - když je ho málo, v tom málu se stihne, co je potřeba a co je potřeba pro zachování duševního zdraví. A když je ho potom hodně, člověk neví, co s ním, než se zase adaptuje na jeho větší množství.


    OdpovědětVymazat
  4. a strukturování času a činností mi nikdy moc nešlo, ale jak to čtu... asi je to velmi dobré.

    OdpovědětVymazat
  5. Líbí se mi ten "chorák":-)
    To tady nemáme.
    A to jsem myslel,že už není nic s čím by mne někdo neotravoval.
    Ale možná ho některým lidem vystavím já:-)

    OdpovědětVymazat
  6. 1. Kostička 70% čokolády je tak trochu nutnost - pomáhá mi, jednak ta chvilka je relax, jednak pro mě povzbuzení - funguje podobně jako kafe.
    Měla jsem 50% - už nemám. v akci měly 70% koupila jsem si dvě. Jednu mám doma a jednu v práci ve skříńce. Kostička dobré čokolády je i pro mě prevencí toho, že když je stres, a když dostaneme nedobré bonbony, bonboniéry, nebo polské nedobré čokolády ala mořské plody - tak je to na place a všichni se na to vrhají, přestože to nikomu nechutná, ale ve stresu jedeme na to všichni jako šílení :-) takže mrknu na to, co jsme dostali, co leží na stole a šáhnu si do skřínky pro svoji kostičku :-) požitek relax, antistres v jednom. kostičky byly včera dvě :-) jedna doma a jedna v práci o noční.

    A

    2/4. vypadá to tak.
    Ano, plánuju si podle rozpisu služeb celý týden - letí to šíleně.
    Plánuju si s předstihem kadeřníka, zubaře. setkání s kamarádkami - které většinou odpadne, protože změny - u mě, u nich třeba také.
    Plánuju si s předstihem - co musím a pak už jedu podle plánu, samozřejmě ne vždy, protože změny a únava. Něco jiného nečekaného se vyskytne. Plánuju si i akce, podle služeb, které jsou po hk - týdně chodí do schránky takový místní plátek (radnice) kulturních akcí ve městě (zdaleka tam nejsou všechny, ale dá se to lehce najít podle odkazů na webovkách)ale zase, sice si to plánuju, ale bud mi tam vlítne změna ve službě, nebo něco jiného, aktuálnějšího a nebo prostě únava.
    Konkrétně třeba minulý týden - Aquapark - ten jsme si naplánovali s kolegyní, s kterou jsme měli společnou šnůru služeb. řekli jsme si, odsloužíme to a za odměnu jdeme do bazénu si zaplavat a na kafe a po městě. Původně jsme chtěli jít na 50 bazén. Ale Éďa na sraz dorazila s velkou rýmou, která se ji spustila den před tím po naší noční - takže jsme dali variantu lehké plavání, cachtání, výřivky - v Agua centru a také je tam teplejší voda než na 50 bazénu a také tam bylo velmi málo lidí - pár důchodců, všechny bazénky jsme si prošli a užili jsme si to. Dostali jsme hlad a šli na salát - a byli jsme děsně unavení, už se nám nikam nechtělo. Já jsem si původně naplánovala ještě na tento den výstavu, která končila posledního dubna - nešla jsem tam. Cestou ve městě jsem se sice stavila ještě v tom zdravém obchůdku, tam si to prošmejdila, ale na zastávce autobudu jsem si musela sednout na lavičku, jak jsem byla unavená a cestou v autobuse domů jsem usínala.
    Druhý den zase práce do večera a to plavání se mi tak na svalech rozleželo - jsem byla vyřízená. a zase prostě služby čtyři dny v kuse.

    Tento týden jsem si myslela, že si konečně ve čtvrtek odpočinu a jakože volno, celý den před noční. Ale zjistila jsem, že ve čtrvtek jsou mezinárodní gastroenterologické dny - tady v hk, bez poplatku a za kredity! (bez poplatku za kredity a ještě přímo v hk, bez nutnosti někam jet = vzácnost) takže půjdu ještě tam a pak na noční a na další noční a pak konečně volno a volný víkend - na který mám taky plán, ale zatím neprozradím.

    Sice plánuju, snažím se, ale nestíhám spoustu věcí, nestíhám to přes různé změny, ale hlavně přes únavu. Ale protože v květnu zatím podle rozpisu služeb to vypadá malinko volněji, někde mám i dva dny volna za sebou :-)tak ráda bych byla pomalinku zase ve formě a trochu"žila" Ale bez plánování všeho se to neobejde. Třeba se mi nechce zabít volný den - celý uklidem, protože se snažím vše dělat průběžně.

    OdpovědětVymazat
  7. Do budoucna - během dvou - tří let, uvažuju o menším uvazku, třeba na 70%, přestože se mi pokrátí příplatky za noční, dovolená apd. Osobní příplatky nemáme - tam je to jedno. Ale tenhle rok ještě ne - září mě čeká refinancování hypotéky - konec fixačního období v prosinci - tomu se budu taky muset pověnovat, takže i podle toho.

    OdpovědětVymazat
  8. 7. prostě únava materiálu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. 7. uvidíš. když jsem byla unavená, opravdu unavená... musela jsem z práce odejít. Už jsem si musela odpočinout.

    OdpovědětVymazat
  10. A to je všechno tím děvčata,že jste se nenaučily odpočívat v práci:-)

    OdpovědětVymazat
  11. 10. když tě furt někdo honí a pozoruje ... a čeká na tebe i před záchodem, jak píše Barča :-)

    OdpovědětVymazat
  12. 12:
    já jsem na záchodě tak 50x za směnu.
    Od té doby,co nám zakázali kouřit,to jsem chodil tak 3x,tak jsem si pořídil elektronickou,no jenže to není tak úplně ono,tak si tam chodím cucat dudlíka daleko víc,než bych si v klidu zapálil.
    A nikdo na mne nečeká,protože by se se zlou potázal.
    To už i uklízečky si toho všimly,že tam chodím moc často,nic sice neříkaly,ale tak nějak se divně ta jedna dívala,tak jsem jen pokčil rameny a říkám "prostata,no":-)

    OdpovědětVymazat
  13. Výhoda provozu, kde chlapi můžou brousit nebo mačkat čudlíky na céencéčku se žvárem v koutku. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. barčo 6
    to plánování zní jako plánování nás (včetně: už jsem byla unavená, nešla jsem tam), co nemáme takové narvané služby. Asi bych to popsala u sebe podobně. Akorát s tím obřím rozdílem ad10, že někdy si můžu odpočinout i v práci, narozdíl od tebe.

    Jo a zaujala mě děsně ta Éďa. Nemůžu přijít na to, jak se jmenuje!!! Evženie?

    OdpovědětVymazat
  15. 15 ahá, to zní pravdě podobněji, to mě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  16. Ráno jste byli ráno ve zprávách v televizi (chacha - já a ráno vidět televizi, to je změna stylu, co?!), barčo,
    že budete mít oslavnou nekuřáckou akci. Nekuřácké pracoviště.

    OdpovědětVymazat
  17. 17. nojo, jsme nekuřácká nemocnice.....všude jsou velký billboardy....
    tak nějak bych to upřesnila - jsme nekuřácká nemocnice, pná nekuřáků, plná alkoholiků, plná drogově závislých.....ale tak nějak budeme tvrdě trestat hlavně teda ty kuřáky -z personálu, protože hafo opilejch kouřících ožralejch cigánů, nebo fotbalistů na emergency čekajíccích trestat nemůžeme, ty leda musíme tak ošetřit. :-)

    OdpovědětVymazat
  18. 15. Ano, Edita, je Éďa. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. 18
    tam o trestání nic nebylo, rozhovor vyzníval celkem benevolentně, že je z personálu kuřáků hodně, asi 40 %. Pamatuju si, že říkali, že nejvíc kouří technický personál, 70 %, nejmíň vysokoškoláci - 20 %. Cha, jen aby.
    A říkali, že kdo je na kouření "receptorově" závislý, nebo tak nějak to znělo, zaujal mě ten termín, co měl něco společného s receptory (normální lidi mimo zdravotnictví by ho nikdy nepoužili), tak že může kouřit na vyhrazených místech. Zhruba tak. Vyznívalo to jako chápající stanovisko.

    OdpovědětVymazat
  20. 18
    fotbalisti kouřej?? Leda libero nebo brankář, jinak by to neuběhali!!
    Ničíš mi iluze :)

    OdpovědětVymazat
  21. 20. aspon v té televizi to teda prezentovali lidsky.


    21. to jsem si myslela dřív taky. určitě ne všichni kouří , ale nějací i trávu :-) co jsem měla možnost vidět.

    OdpovědětVymazat
  22. 22
    jo tráva, ta se nepočítá.
    Jakej by to byl fotbalista, co by neměl vztah s trávou?!

    Zelená je tráva...

    OdpovědětVymazat
  23. ... z toho vyplývá, že hokejisti pijou nápoje s ledem.


    A výsledek těchto dvou tvrzení je, že nejsem hokejista.

    OdpovědětVymazat
  24. Jojo tráva, já ji kouřila a zejména požívala a od té doby mě nebaví pracovat :-)

    OdpovědětVymazat
  25. 25
    Já ji taky kouřila a od té doby jsem ráda za čistou hlavu.
    Stačí mi moje vlastní myšky, na co si ještě pořizovat další z hulení.

    OdpovědětVymazat
  26. 23 a 24
    To jako že kanoisti pijou jen vodu a žokejové rádi koňskej salám? :-)

    OdpovědětVymazat
  27. 23/24 :-)
    25. taky jsem ji kouřila a opravdu kvalitní (s lidma, který ji kouří často a vyznají se) - ale na mě to moc nepůsobilo.

    OdpovědětVymazat
  28. 26. mě se bohužel žádné myšky neukázaly. naopak... ničeho jsme si nevšimla, snad je že mi bylo najednou všecko jasné :-))) to je blbý

    OdpovědětVymazat
  29. 28-29
    A kolikrát jste ji kouřily? Napoprvní to většinou nefunguje. Někdy ani napodruhý.
    "Kouřila jsem" myslím opakovaně.

    OdpovědětVymazat
  30. 30. ...za svobodna rockový kluby a lidi s tím spojené, později pan Vaněk ji pěstoval :-)....a v poslední době naposledy v Liberci několik jointů :-)

    OdpovědětVymazat
  31. 31. ale co mě dokáže rychle příjemně zbořit je pár decí vína Pálava :-)
    je dobrá, sladká, ale zrádná :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Ta moje suchá je taky sladká? :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Ru,ještě jsem ji nenačla, mám ji tady stále. lehce si zatím popíjím tu a tam - málo, ne často - kvůli práci cidery dry.
    Kdy dojde na tvoji Pálavu, zatím nevím - mám ji tu schovanou, jakože na vyjímečnou příležitost :-)

    Ovšem co se týče tvých báječných marmelád, ty jako obvykle zmizely rychle :-)

    OdpovědětVymazat
  34. :-))
    Já tu pálavu právě doma taky skovávala furt na nějakou výjimečnou událost a furt nic. No v nejhorším ji zas dovezeš nablogosraz. :-))

    Jinak marjána na mě funguje docela dost, akorát napoprvní dvakrát ne, ale pak už jo, a už se toho bojím.
    Jenže já musím opatrně i s tím alkoholem, ten mě taky odrovnává rychle.
    Kdysi jsem tvrdila, že kouřím cigarety, páč ty jediný snáším. .-)
    Ale v dlouhodbým měřítku ani ty cigarety.
    Nejlepší je nastřízlivo ode všeho.

    OdpovědětVymazat
  35. 34. mám teda poslední marmeládu - jeřabinovou - tu mám zastrčeno hluboko ve spížce, abych na ni neviděla :-) tu si šetřím. tu si načnu jako za nějakou jakože odměnu. :-) vím o ní, je tam, ale nejdu za tím po ní. :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Tady eště jsou zásoby. :-)

    OdpovědětVymazat
  37. 37. to je fajn.

    zatím končím, chystám se dnes sem:
    http://www.cgs-cls.cz/38-ceske-a-slovenske-endoskopicke-dny/

    Ru, hezkej den :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Šmankote, zase práce... :o)
    Tak taky hezkej den.

    OdpovědětVymazat
  39. už vidím že je poptávka po marmeládách, mám jich až po strop... dovezu :-))

    OdpovědětVymazat
  40. ru 27
    á, další implikace :)
    ...
    (pauza)

    A další mě nenapadá.

    OdpovědětVymazat
  41. Nojo, zrovna přemýšlím, že když si hokejisti dávají do pití led, tak co si tam dávají tenisti. Nebo atleti.
    Na druhou stranu horolezci určitě používají naše kamenné chladící kostky "whisky stones". :-))

    OdpovědětVymazat
  42. chorák som nazývala liečbopis ;-)
    ale inak - poznám. obvykle som nestíhala jesť vôbec.
    celkom dobré na váhu, celkom nedobré na žalúdok....
    a to som nerobila sestru. dobrá sestra sa uštve, a padne na hubu.
    nedobrá sestra sa šetrí, a to pak padají na hubu pacienti.....

    OdpovědětVymazat