pondělí 28. září 2015

V podhůří - Zadvarje

Malá podhorská chudá vesnice.
Jen hlavní silnice a kolem ní domy z bílého vápence a přece tak významná a známá po celém Chorvatsku.

Pravidelně se tu konají podél silnice trhy.
Trhy, no spíše takový bazar až bleší trh.

Davy lidí, smlouvání, projíždějící auta, zmatek...

Železná zelená vysoká zavřená vrata...drsný mužský svět.
za vraty krávy, prasata, ovce, kozy....muži....smějící, povídající, kouřící, popíjející, nadávající, kašlající, pozorující....a do toho řev a kvílení zvířat....až mi z toho bylo úzko....














12 komentářů:

  1. všehochuť... řekla bych že rádi obchodují se vším co jim padne do ruky. možná geny :-) tedy za sebe mohu říct že jsem antiobchodník... z obchodování mám kopřivku. můj muž taky. tohle nás spojuje.

    OdpovědětVymazat
  2. 1. nevím jestli úplně rádi, ale co jsem měla možnost poslouchat výklad průvodkyně, která žije v Chorvatsku a částečně na Slovensku a také prožila část občanské války v chorvatsku a vyprávěla nám o ní ze své prožité zkušenosti......obchod jako nutnost k přežití.....já ti dám rybu a ty mě brambory.

    OdpovědětVymazat
  3. 2. ted trochu o mé naivitě :-) když jsem si četla v programu: "navštívíme pravé dalmatské trhy"
    říkala jsem si to bude hezké.....v představě náměstí....nakašírované trhy....vše hezké....
    a realita....syrová, chudá....strhaní lidé...vše na hlavní ulici....prodává se cokoliv...od rezatých hřebíků přes válečnou veteš....přes půdní veteš....přes staré prádlo....jídlo...maso...dobytek a domácí zvířata.....vše syrové.....krávy, ovce špinavé....krvavé maso čerstvé po zabití....prostě ta atmosféra syrová, chudá, válečná.....cítíš tu bídu....

    OdpovědětVymazat
  4. 3
    Tak touhle naivitou by asi trpěl každý, kdo zná jen turistické prospekty.
    Já bych nakašírování načančání nečekala, ale tématické ladění jednotlivých prodejců a nějakej plac a la staročeské náměstí určitě taky. A on místo toho prostě českej blešák. :-)

    Jak se na vás koukali, když jste jen fotili a nic nekoupili? Koupila sis něco? Třeba by se něco dalo, nožík nějakej nebo hrnek... asi bych si tam na památku dokázala něco vybrat, vlastně se mi to docela líbí, v tomhle něco hledat je zajímavější.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale ty domečky tam jsou moc hezký.Jakej asi je v nich pocit uvnitř...

    OdpovědětVymazat
  6. 4. jsem mizerný turista :-( už řadu let si nic nekupuju jako suvenýr. maximálně jídlo - ovoce, kousek domácího sýra, když vím, že mají dobré víno a znám přesně tu značku. ženské ze zájezdu si tam kupovaly vyšívané dečky a dřevěné hračky pro vnoučata, ty dřevěné hrubě vyřezávané hračky byly hezké, ale nekoupila jsem si je, jedna paní, která dost často jezdí do chorvatska měla s sebou seznam CD chorvatské hudby, kterou sháněla ....něco málo si tam vybrala a zbytek sehnala v Dubrovníku.
    ale jo, věřím, že ty by sis tam určitě něco vybrala. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. 4. jak se na nás koukali? :-) zvláštně. trochu pobaveně, trochu vyzývavě, trochu podezřele, trochu s opovržením, ale když ses s nimi dala do řeči - byli velmi vstřícní, ochotní, dát ochutnat, ukázali.....
    jo, ještě si tam pár lidí kupovalo bylinné domácí likéry.

    a chlapi u zelených vrat.....no tam mi to trochu v hlavě sexuálně harašilo :-) podobně jako u rybářů v Makarske. zemitost..

    OdpovědětVymazat
  8. 7. srdeční, otevření, necítila si v tom přetvářku....staré ženy i ti muži. ten jeden mě tam chytal, když projíždělo auto, nevšimla jsem si ho. chlapi chorvati jsou vůbec zvláštní muži....

    OdpovědětVymazat
  9. 6,7 suvenýr nevím, zavazítka moc nee, ale buď něco z tamního lesa nebo kamínky, a nebo pak takovou nějakou věc malou užitnou...

    Jo, likérek bych asi taky mohla. :-))
    Chutnal mi ten jejich Prošek, dobře se u něj hrály karty. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. osobně se necítím na takových trzích dobře... zejména pokud je třea zboží nabízeno nahlas, různě pokřikováno. vyvolává to ve mě pocity viny - dluhu (ano i tady) že jsem nic nekoupila... :-) že na to koukám a oni přišli sem kvůli takovým jako já, že jsem tam zákazník a mám něco koupit... no tlačka na mozek. raději na taková místa nechodím.

    OdpovědětVymazat
  11. nejsme na to zvyklí. vlítnem rychle do supermarketů a rychle pryč. tady je to kolorit a patří to k tradici. povídá se tu, nakupuje, domlouvá....společenská zábava. ženy i muži si tu popovídají.
    takhle na dovolených u moře nakupuju ovoce na trhu, nedělá mi to problém. čerstvé místní ovoce a jejich odrůdy - stojí za ochutnání. stánkaři se ptají a odkud jste? a tak podobně. v čechách na trhy nechodím, maximálně jednou za čas na adventní trhy.

    OdpovědětVymazat
  12. trh s živými zvířaty mi přijde drsný. ale zase pro toho kdo bydlí na nějaké vesnici - tak mu to nepřijde tak neobvyklé..... ale to kvílení těch zvířat jsem si říkala....ty jo, dnes mám k večeři řízky, tam to pronikne ... není to nabalíčkovaný maso.....(objednávali jsme si večeře den předem)

    OdpovědětVymazat