sobota 25. listopadu 2023

O Pavlíkovi

 Pavlík je ročník 60 a je starý mládenec. Nikdy neměl žádnou dívku. Jako dítě prodělal lehčí formu dětské mozkové obrny, býval často nemocný a v podstatě od dětství byl samotář. Kolem puberty začal chodit do kostela a na mše. Je věřící - hodně a zvláštně.  

Jeho tatínek byl vojenský lékař, často se jako rodina stěhovali z místa na místo. Nakonec tatínek odešel z armády a do důchodu pracoval ve Velichovkách. Tam pracoval i Pavlík, jako nižší zdravotnický personál na balneu - v podvodních masážích a na uhličitých a slatinových koupelí. Velichovky byly jeden čas zavřené, měnil se majitel lázní, probíhala tam velká rekonstrukce a Pavlík tam dělal vrátného, nebo spíše hlídače uzavřeného objektu. Po rekonstrukci lázní, v 60 letech Pavlík  odešel do předčasného důchodu.

Pavlíkova maminka byla laborantka tady v Hradci. Když byla v důchodu, starala se o už nemocného ležícího Pavlíkova tatínka. A ona sama zemřela asi před 9 lety v pečovatelském domě.

Pavlík má sestru Jitku (54) let, ta žije v Roudničce s manželem a dvěma dospělými dětmi. Je to taková úspěšná rodina (by se dalo říct v dnešní době) Jitka pracuje na menší úvazek v Pardubickém rozhlase, jezdí natáčet různé reportáže a má svůj pořad v rádiu. Manžel je internista a pracuje na 3 obvodech.

----

Pavlík je staromilec, rád vzpomíná na staré časy. Nemá účet, chodí si na poštu pro důchod. Má starý telefon, umí přijmout hovor, umí zavolat. Nezvládá  přijmout ani odeslat SMS. Nemá televizi, má 7 radií, každé má naladěné na jinou stanici - Na Jitku, na dechovku, na country, má rád pohádky v rádiu, sleduje bedlivě počasí. Má v kolárně 4 kola, 2 z toho jsou s polopřehazovačkou a všechny se zadní klasickou brzdou, nikdy si přehazovačku nepřehazuje. 

Rodičům dal slib, že každý den je bude 2x denně navštěvovat na hřbitově na Novém Hradci a další příbuzné na Lesním hřbitově, a za každého počasí. Jeho dny jsou jednoduché, nepoužívá kalendář, občas neví co je za den. Na svých projíždkách a pochůzkách hlídá hladinu Labe, denně si píše kolik je venku stupnů, jaký vane vítr....takhle si to píše už spousty let.

Má rád Čověče nezlob se a hodně. :-) Když mu náhodou nepadá 6 občas švindluje, hodí 4 a řekne, že to byla 6, dělám, že to nevidím :-) Velmi rád vyhazuje druhé před domečkem, má z toho radost. Vůbec je štastný, že vyhrává.


Má rád vlaky, nádraží, autobusy, trolejbusy, tramvaje...má o nich spoustu knížek i těch pohádkových. Odebírá časopis " ČD pro Vás" Zařídila jsem mu předplatné na rok, protože jezdi na nádraží a když tam náhodou časopis neměli, byl smutný. 

Miluje jezdit vlakem - má klasický knižní papírový jízdní řád. A má kartu IN50. V každém městě, které navštíví ho zajímají vlaky, autobusy jaké tam jezdí, kostely...A protože je to lázeńák jezdí se dívat i do lázní do jiných měst.

Samozřejmě rád jezdí na výstavy a muzeí , kde jsou historické vaky, autobusy, tramvaje.

Má spoustu krásných obrázkových knížek z České republiky, města, kostely, památky, hory....

Na hradeckém nádraží má kamaráda knihkupce, za ním rád jezdí a kupuje si od něj hromady knih. U nádraží má oblíbenou lékárnu a tam si kupuje své oblíbené čaje.

Miluje informační centrum - tahá domů všemožné letáky i v angličtině, nejlépe více kusů, pro celou jeho rodinu (A já kvetu) Objíždí hradecké kostely a vozí si miliony malých letáčků, svatých obrázků (to taky miluju, když to všude u něj pak sbírám po zemi, nábytku...) Dala jsem mu na svaté obrázky krabičku, ale je to co, je to marný. Nemá fotáček, takže sbírá a kupuje kvanta pohledů....

Má rád schůze, domovní, ale i takové ty veřejné, když se jedná o projekty v Hradci, musí tam být. Samozřejmě, když mu náhodou nepřijde do schránky" Radnice" plátek dění o Hradci, už je nesvůj a jede na nádraží nebo do infocentra, aby mu něco neuteklo. 

Rád sáńkuje na Rozárce, to je kopec na Novém Hradci.

Miluje mlsání, má skřínku a dva velké šuplíky, samozřejmě část z toho jde na "úplatky" pro poštačku, když si jde pro důchod, pro knihkupce, pro paní z lékárny...

A má sbírku plyšových mazlíků a stále ji rozšiřuje.

Má rád zvířata, jeho sestra má v domě 2 psy, 2 bengálské kočky, želvu, rybičky, když jede rodina Pavlíka na dovolenou Pavlík se o ně stará u nich doma, nebo je chodí i venčit, když sestra nestíhá....Občas u mě zazvoní, že si pochová moje holky :-)

Pavlík rád píše dopisy....hlavně, mě. Zpočátku jsem si dělala starosti, že se něco stalo, ale v dopise jsou popsané jeho aktivity co celý den dělal, kolik je vody v Labi, kde je nová cedule (má rád cedule, čte si je všude možně) nebo mi vystřihuje aktuality, aby mi něco neuniklo. :-)

Dopisy mi nechává v sáčku na klice bytu, někdy tam najdu salátovou okurku pro holky a pár kousků ovoce pro mě :-) Jednou za čas mi u dveří bytu stojí váza s růžemi. :-)






Medvídka vlevo jsem dostala od Pavlíka jako dárek, ale asi 14 dní si ho ke mě chodil chovat a hladit, tak jsem mu ho vrátila s tím, že on ho potřebuje víc než já. Byl rád, ale časem na klice bytu  na mě čekal malý pejsek, at se mi nestýská po mojí ´Tapince. (vyprávěla jsem mu, že jsem měla kdysi pejska)








Vpravo v malém rámečku jsou Pavlíkovi rodiče, oba si pamatuju. Mamince jsem nosila z práce jednorázové podložky pod ležícího manžela. Vlevo je sestra Jitka ještě tehdy s malými dětmi.



               Tatínek, Jitka v rozhlase.




                                                            
     



                                                                                








Aby mi nic neuniklo :-)

V dopise: Milá Baruš - pozor.
Na neděli a pondělí hlásí v předpovědi náledí!


































2 komentáře:

  1. Barčo, díky za obsáhlé info o Pavlíkovi, jsi velmi otevřená a upřímná. Popis Pavlíka a jeho aktivit je velmi čtivý a napínavý. Povedlo se ti to.

    OdpovědětVymazat