čtvrtek 2. ledna 2020

Pomalé dny


Vánoční svátky mi uběhly strašně rychle. Naplánovala jsem si spoustu věcí, ale nakonec jsem mezi službama byla ráda, že jsem doma, mám volno, těšit se z dárků, dívat se na pohádky a filmy, zkrátka domácí pohoda. Pomalý rozjezd do Nového roku.

Sluníčko mě vytáhlo na kolo a taky na procházku, na té jsem nebyla hodně dlouho.
Takže jsem si ji užívala.

Klid, sluníčko, moře času, nikam nespěchat a relax. Přemýšlet si a snít si o tom co bych ráda v tomto roce podnikla.















9 komentářů:

  1. Jsou to krásné artefakty, ty různé spirály apod... přemýšlí, kdy jsem byla naposledy na výstavě, je to tak dlouho, že si nevzpomínám... v Úštěku jsme navštívili prodejní galerii, ale byla jsem zklamána výběrem umělců.. Ringo Čech už mrská počítačovou grafiku nebo co to je, říká tomu umělecký tisk signovaný, pak ten napodobitel Bohuslava Reynka, muzikant Malina, Kodet atp... žiju teď chudě a jsem celkově unavená, vně i uvnitř. zuzi

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzi, jestli tě to trochu uklidní - taky nejsem moc v kondici. Asi všechno dohromady - práce, počasí, období.....
    Co se týče výstav, taky jsem nikde kromě Pardubic nebyla, ale mám v hlavě stále výstavu - obrazy linoryty pana Ivo Křena - působí na mě blahodárně - barvami, kompozicí - klidem, ale i vlastně "neklidem" - líbí se mi tak moc, že jsem se pustila po letech do vyšívání - zkusím si nějaký jeho obraz vyšít - tak uvidíme časem jak mi to půjde a jak to dopadne.
    Jinak samotné vyšívání mě uklidnuje, čistí hlavu - bavlnky, předloha, k tomu vážná hudba a chvíli zapomenout na všechno okolo a čas.


    OdpovědětVymazat
  3. Barčo, ty barevné linoryty byly opravdu krásné. A vyšít!! To je geniální nápad! Pak zase vyšiješ něco dalšího... a nakonec budeš mít z toho výstavu ty. I když to chvíli trvá, to je jasný, že čas běží jinak.

    OdpovědětVymazat
  4. :-) možná je to víc šílený, než geniální, ale je to silnější než já.Od výstavy na ně stále myslím a koukám na ně - na autorovy stránky :-) a dumám, dumám.... jak to zrealizovat.

    Takže jen měsíc - shánění slušného programu na převod do křížkové výšivky (pokus, omyl) - našla jsem nakonec na Coricamo cz. - úžasný program zdarma v češtině - i s převodníkem bavlnek i se zadáním hustoty látky. Další věc byla po letech vytáhnout krabici bavlnek a vytřídit je - při tom jsem zjistila, že polská Ariadna - výrobce bavlnek přečísloval staré bavlnky a mají nové číslování - takže dohledat staré a nové číslování - převodník.

    Pak samotná příprava na vyšívání - vytisknout si z práci černobílou předlohu se symboly - bude to na kanavě hustotě 14 a max. 30 barev. a připravit si látku, tu barevnou paletu, dokoupit vyšívací jehly.....

    ted už konečně vyšívám - bude to takový zkušební obrázek - 100x108 křížků.
    velikostně asi 18 x 20 cm.

    jde to pomalu, protože střídání barev, ale jsem konečně ráda, že to realizuju.

    a pak když to bude hezký a já věřím, už ted, že jo, tak se pustit do dalších jeho obrazů - tedy vyšívání na leta až až....protože se mi to líbí strašně moc.
    a ty další obrazy udělat o malinko větší - 30 x 20 cm.

    Samozřejmě je to jiná technika - ty obrazy nebudou vypadat úplně stejně jako originály, ale tvary, kompozice, barvy všechno bude zachovaný.

    Můj další problém je, že mám doma malý jídelní stůl - se mi tam všechno nevejde na vyšívání rozložený a hlavně když se chci najíst, nebo stůl potřebuju na něco jiného - všechno sklidit a zase pak nachystat. Takže mám od kolegyně z práce zamluvený její starší stůl - velký jídelní a budu na něm mít jen to vyšívání po celou dobu - kdykoliv vonou chvilku k tomu můžu sednout a vyšívat a všechno při ruce - na to se těším a pak ještě potřebuju malou pracovní lampičku na ten stůl - ted tahám stále sem a tam velkou stojací.

    Takže plán mám, a ted už jen, aby se mi nitka nezašmodrchala a dobře mi v březnu spravili oči :-)


    OdpovědětVymazat
  5. To je úžasný plán s tím vyšíváním, dokonce kvůli tomu i adaptuješ byt. Těším se až nám to ukážeš.

    OdpovědětVymazat
  6. Ratko, ukážu, ale jde to opravdu hodně pomalu, přestože to nebudou nijak velké obrázky - je to pracné. Na jeden obrázek (10 800 křížků) jsem si dala termím půl roku tj asi 500 křížků týdně - nevyšívám každý den, do toho práce a jiné věci.

    a ano, budu mít s tím stolem takovou vyšívací dílničku :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Barčo, vzpomněla jsem si, že jsem v Krumlově viděla na výstavě Pavla Brázdy a jeho ženy i vyšívané obrazy jeho maminky - podle synových obrazů, mrkni na to, je tam toho hafo, podařilo se mi je dohledat. Je to fakt unikát, ať se ti daří!! zuzi

    OdpovědětVymazat
  8. Vzpomněla jsem si, že jsem byla kdysi na krásné výstavě Současný linoryt v Pa, v domě U Rytířů. Šla jsem tam kvůli Michalu Cihláři, ale nakonec jsem byla okouzlena všemi autory, mám katalog a je tam i "tvůj" Křen, tak jsem si ho připomněla, na blog dala nakonec jen úvod a fotky z rajčete, proto nejsou vidět... (https://zuzizuzi.rajce.idnes.cz/Soucasny_cesky_linoryt/) - http://rozvedena.blokuje.cz/926529-soucasny-cesky-linoryt-pardubice-2012-php

    ale safra, tak jsem si tu udělala pěknou reklamu na blog, tak sorry :)).

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Zuzi, mrkla jsem na na Pana Brázdu i vyšívané obrázky, nojo, to je úplně jiná liga :-)
    Shodou okolností jsem se dnes dívala na ČT2 na dokumenty Tkaná krása a Vyšívaná krása. Neuvěřitelný.Ohromný.

    No, zůstanu jen u svého obyčejného křížkového stehu a pana Křena - mám na několik let vyšívání a taky do mě občas šije Saul :-) to mi bohatě stačí. :-)

    OdpovědětVymazat