čtvrtek 1. října 2015

Ráno

Máme volný den bez programu.

Každý den jsem brzy vzhůru - brzy nad ránem kolem třetí hodiny, přemýšlím o tom jaký bude ten dnešní den. Sním si, těším se na něj, sedím na balkoně, podobně jako to dělávám doma.

Jsem první na snídani. Pohoda, klid, žádné spěchání, jsem připravená hned po snídani vyrazit ven - vše mám sbaleno a připraveno, malý plán v hlavě.

Ranní vánek, čerstvý, plný soli.
Tichá spící promenáda.
Potkávám pejskaře, ranní běžce, starší dámy na procházce, osamělé, tu a tam zastavující a posedávající na lavičkách s vyhlídkou na moře na volných plážích.
Potkávám také asistenty - vezoucí na vozíčcích ochrnuté lidi.

Později se dovídám, že Makarska riviera se po hlavní letní sezoně mění na lázně.
Pětihvězdičkové hotely - jsou luxusními lázeńskými domy pro starší a také hodně nemocné, postižené lidi s maximální péčí - welnes a lázeńské procedury, rehabilitace, bazény s mořskou vodou.
Přemýšlím o tom, jaký je tu asi podzim.....nejen v té přírodě....

Jezdí sem i děti na ozdravné pobyty, děti na školy v přírodě.

Užívám si ranní procházku, vítr ve vlasech, příchut soli na rtech, vyhlídky na moře....cítím se štastná, volná, svobodná, radostná....

 Míjím opuštěné spící kavárničky....stále mě nepřestává fascinovat pohled na ranní klidné moře a opar hor v dálce......a maják.....



















7 komentářů:

  1. makarska vypada celkem civilizovane. nikdy jsem tam nebyla... takže proč ne? spali jste v nějakém z těch nafocených hotelů?

    OdpovědětVymazat
  2. 1. Makarska je civilizovaná, je známá. Makarska riviera se táhne několik kilometrů. není všude takhle vydlážděná, místy je to jen taková písčitá cestička podél pobřeží. je tam spousta různých letovisek - s různou atmosférou. Makarska - letovisko Baška Voda je mezi nimi vzdálenost asi 12 km, ale z Bašky Vody ta promenáda vede ještě dál do dalších letovisek.

    Bydleli jsme asi 2km od Makarske - městečka. Bydleli jsme tady

    http://barca73.blogspot.cz/2015/09/bydlime.html
    http://barca73.blogspot.cz/2015/09/bydlime.html

    OdpovědětVymazat
  3. 2. přesněji: Makarska Riviera se táhne 60 km. Já jsem se pohybovala jen na tom jednom malém úseku Makarska městečko - městečko Baška Voda. a nad Makarskou rivierou - když plaveš v moři - vidíš to pohoří Biokovo. možností mraky.
    ty ostatní části Makarské jsme při výletech projížděli autobusem - takže jedna strana autobusu - vidíš moře a druhá strana autobusu - vidíš hory.

    Bydleli jsme na tom jednom hotelu "Rivijera" a odtud jezdili na výlety. Nikde jinde jsme nespali.

    OdpovědětVymazat
  4. 3. odtud dále možnosti právě lodních výletů na Ostrov Hvar, nebo Brač a samozřejmě výlety do chorvatských měst - Dubrovnik, Split apd.

    OdpovědětVymazat
  5. ve Splitu jsem byla, dokonce 2x a nahoře ten poloostrov... Istria? už si nepamatuji

    OdpovědětVymazat
  6. 5. Ratko, já jsem v Chorvatsku byla poprvé vloni - (u Šibeniku) takže ho teprve pomaloučku, polehoučku poznávám. Líbí se mi moc. Ostrovů mají hodně. Krásné moře, krásná starobylá města (kamenná, pak s tou benátskou architekturou a nádherná zachovalá města s období antiky - třeba Zadar apd.) Líbí se mi, že to Chorvatsko je relativně blízko, že chorvatům rozumím, že s námi počítají a mají české letáky do památek apd. Jsme holt Slované :-) jsme na sebe naladěni i za ta léta právě staré Jugoslávie.

    OdpovědětVymazat
  7. 5. já si to právě píšu na blog, protože zapomínám, vypadávají mi jména....a nebo mi to splývá, nejen zážitky z dovolené, ale i zážitky z průběhu roku. :-)

    OdpovědětVymazat