sobota 17. října 2015

Drobná D. paralela

Poslední den dovolené. Zabaleno a odjíždíme do Splitu.  Tady nás čeká 7 hodin volna a večer odjíždíme domů. Dostáváme mapky a základní informace co a kde ve Splitu  je možné navštívit a prohlédnout.

Cesta ubíhá, průvodkyně nám v autobusu vypráví Diokleciánův příběh, poslouchám...
D. byl synem bývalého otroka. Vstoupil do armády jako řadový voják v legii. Postupně se stal z řadového vojáka velitelem vojska. V Persii vyhrál několik bitev, byl oslavovaný a stal se z něj mocný a vážený člověk. Byl vojskem provolán za císaře.

V zátoce Spalat (Split) si budoval pohodlné vekolepé sídlo, kde si plánoval dožít a užít svůj důchod.
Pozval do místa zkušené umělce a stavitele z východu, kteří se věnovali výstavbě celého komplexu.

D. jako bývalý voják byl zastáncem římských bohů a hlavně starých pořádků.
Nenáviděl novou "světovou" vlnu křes´tanů. Pronásledoval je, mučil, zabíjel. S vydáním Milánského ediktu jeho politická moc začala klesat. Jeho zdraví  se zhoršovalo.

Milánský edikt zajištoval rovnoprávnost a nepronásledování křestanů.  Dobrovolně opustil svou funkci císaře. Uchýlil se do svého paláce, kde se stále více opevňoval, protože se bál pomsty ze strany křes´tanů. Ke konci života byl šílený, osamocený, bloudivý ve svém paláci - kde také opuštěn zemřel.


Zvláštní, jak ten příběh ve mě ožívá.
Dívám se z okna na míjející krajinu a v hlavě mi jedou obrazy.....chorvati a občanská válka, chorvati a EU, chorvati a patálie s běženci, už začali uzavírat některé přechody a varovali běžence, že na srbské hranici stále nemají odminováno - nemají peníze na odminování. Chorvati a jejich Mariánská místa....
Běženci vůbec ve všech zemích velké téma, které rozděluje lidi. Ukrajina a Rusko, Putin vs celý západní svět....

a velký svět se točí dokola
vše se opakuje
jsem nic
jsem tu jen na chvíli...







 












6 komentářů:

  1. Ve Splitu jsme byli dvakrát, to ještě s malými dětmi. Pokaždé organizováno zaměstnavatelem (BOPO Třebíč) Město prochozeno křížem krážem a skrzeva, dříve jsem si nemyslela nic o místech kam jsem přišla. Jen jsem se dívala s překvapeností malého děcka... nadechovala se moře a uliček, smysly nastražené až k prasknutí, ve Splitu mám hluboký zážitek s mužem, který mě vyrušil během čurání.Vrací se i to ve snech.

    Ale k tomu co píšeš dál, rozdělení lidé. Rozdělená Evropa, zatím to vnímám víceméně v rovine mediální.virtuální. Politické. Jestli jsou lidé rozdělení... nedokážu říct. Možná opět v médiích, v politických diskusích. není téma v domácnostech doma, u nás doma třeba, rozdělující děti a rodiče, snachu a tchýni jak se píše v bibli. Přichází Apokalypsa? Nepředjímám, nevím.Jsem tu jen na chvíli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) k tomu prvnímu odstavci co píšeš....tam snad jen dodám, že opravdu upřímně děkuju všem lidem za trpělivost při mém focení :-)) kdo mě zažil naživo, tak ví :-)

      Vymazat
    2. Split tu ještě jako takový - obrázkově na blogu bude :-)

      Vymazat
  2. Ano, vše se opakuje.
    Proto idealisticky doufat, že jednou se lidstvo změní a dokáže se v míru domluvit a soužít a nelikvidovat sebe samo pro odlišnost od sebe sama, pro pocit moci a zisku zakrytý jakoby ušlechtilými či ideovými důvody, je velmi, velmi pošetilé.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno :-)

    Ratko, media jsou dnes tak mocná, že ti nasadí do hlavy názor, že nebudeš ani vědět jak. :-)
    Krásně to jde nejen obrazově, mediálně se útočí na vše - hlavně na morálku, na jejich cítění, na pocity viny apd.

    Ano, Ru.
    Proto to nehodnotím, nerozebírám, nedělám z toho radikální téma. O to víc, když mě jeden čas hodně zajímaly dějiny, vývoj křestanství..... psala jsem to kdysi na ratčině blogu.
    Svět stále točící se dokola....prostě standart.
    Takže mlčím, jen to právě jede hlouběji v naznačených pocitech.

    OdpovědětVymazat
  4. 2. souhlas Ru. podle mě to není možné již z principu.

    OdpovědětVymazat