úterý 5. února 2019

Kotor


Boka Kotorská



Starobylý Kotor sevřený horami je město se silnou námořní tradicí. Kamenné domy a paláce námořníků, námořních důstojníků. Město plné kostelů, katedrál, malá náměstí a kamenné uličky, kavárny, restaurace, muzea, galerie. Jsou tu zachovalé hradby kolem města.

Bohužel na prohlídku Kotoru jsme měli málo času, dalo by se tu pobýt půl den i s pěším okruhem po hradbách. Do časové tísně jsme se dostali už na úplném začátku - odjížděli jsme o třičtvrtě hodiny déle, než podle původního plánu. Zdržení způsobily technické problémy s ubytováním některých lidí v zájezdu - řešilo se to. Dále se jen to zdržení řetězilo: technická závada v autobusu při přejezdu pohoří, následně cesta v koloně do Kotoru a nakonec změna lodi (času) z Kotoru.


Hlavní městská brána.
"Cizí nechceme, svoje nedáme"





Katedrála Sv. Tripuna.





Upomínka na vzpouru v Boce Kotorské.








Místní kočky.



Cestou do přístavu.



3 komentáře:

  1. To je krásný! Ta poloha...

    A ta v dlouhých šatech zezadu bys mohla být klidně ty! Můžeš tvrdit, že jsi to ty.

    "Město plné katedrál" by mohlo být pouze v případě, že každá katedrála je sídlem jiné církve.

    OdpovědětVymazat
  2. Je. Ty hory (Lovčen) dávají městu jedinečnou atmosféru. Mrzelo mě tam, že jsme měli málo času - dvě hodiny. (od autobusu se šlo kus cesty do města, do historického jádra) a další kus cesty to bylo do přístavu. V podstatě jsme staré město proběhli :-( V podstatě nebyl ani čas nahlédnout do těch kostelů, které jsme potkali cestou, stačila jsem si všimnout, že městem vede několik tras, okruhů, podařilo se mi u přístavu v IC vzít si velký plán města v češtině. Na některých místech ve městě si zvedla hlavu a viděla jsi jak nahoře na značené cestě jdou lidé - okružní okruh na hradby - z těch hradeb to musí být nádherné.
    Tak třeba někdy příště. Děkuju za věcnou připomínku ke katedrálám.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to krásný!! Třeba se tam ještě podíváš!

    OdpovědětVymazat