středa 19. července 2017

Nimes


Další pro mě hodně příjemné, pohodové město.

Trochu antiky:

Maison Carré - neboli čtvercový dům, který zdaleka není čtvercový :-) ale říká se mu tak.
Bohužel ve vnitř probíhala rekonstrukce, vše uvnitř potažené plachtou, takže jen zvenčí.





Pohled k římské aréně.


Svěží antická fontána.


A jde se do ulic.








8 komentářů:

  1. Teda Barčo, žasnu klk toho jsi nejen viděla, nafotila. Dokážu si to dobře představit. V tom vedru muselo být město pekelná výheň a fontány blaho :-))

    OdpovědětVymazat
  2. 1. no, mě takhle občas chytají fotozáchvaty :-) a máš pravdu, každý den jsme hráli všichni hru "hledej stín" at ve městě, nebo kdekoliv jinde každý malý kousek stínu vítáný a rychle obsazený. a ano, každé malé osvěžení u vody, vodou bylo fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. A to měli instalovaný určitý typ deštníků ve fontáně?

    OdpovědětVymazat
  4. 3. ano, ty deštníky tam byly nastálo, přišlo mi to vtipný, svěží, oživení. druhá fotka ze shora je focená od muzea moderního umění, je to taková velká skleněná moderní budova, tam by se možná člověk dověděl víc jak o místních moderních fontánách, tak vůbec o koncepci města a jeho oživení, kde je blízko sebe to starobylé a moderní a nijak zvlášt se to netluče, spíše je to takové svěží.

    OdpovědětVymazat
  5. hodně se mi líbilo i právě to, že to starobylé není zakonzervované, izolované.....u areny i tady u čtvercového domu kavárny, posezení.
    ve fontánových zahradách také pohoda, lehneš si, sedneš si kam chceš, tu a tam stánky z občerstvením, fontánové zahrady - je hodně velký park, zase jsem viděla jen kousek a opět se tam snoubí takové to klasické - barokní, s přírodním parkem a taky zbytky toho římského - to je třeba ta vyhlídková věž.

    OdpovědětVymazat
  6. v aréně dodnes jsou býčí zápasy a jsou oblíbené - takové ty hravé - kdy býk má uvázané barevné stužky na rozích s ten toreador se snaží ty stužky mu je odvázat a ukořistit.

    OdpovědětVymazat
  7. 6. z druhé strany areny je právě takové sousoší znázornující tyhle býčí zápasy, nešlo to vyfotit, stály tam hodně auta.

    a ještě jsem si vzpomněla, že džínovina - denim je právě původem odtud denim - je doslova - de Nim- tedy de Nimes - přeloženo - právě z Nimes. tedy látka z Nimes - až později to někdo převezl do ameriky a jsou z toho jeans. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. ono z těch fotek to není moc poznat...nebo nejde to tak všechno vnímat z těch fotek, ale když člověk je přímo tam chodí ulicemi vnímá takovou tu lehkost, hravost, nenásilné propojení toho starého a nového...prostě taková odlehčená příjemná atmosféra celkově toho města....

    OdpovědětVymazat