sobota 9. února 2019

Poslední den

Vyjíždíme  z Petrovacu do Dubrovníku. Krátká zastávka u  Sv. Stefana - dříve rybářská vesnička, dnes nejdražší luxusní resort pro VIP hosty.



Nad Dubrovníkem.


V Dubrovníku máme devítihodinovou pauzu. Město praská ve švech pod návalem lidí. Točil se tu seriál Hra o trůny - proto tolik návštěvníků. Neskutečný. Po velmi krátké úvaze nasedám na loď a vyrážím na nedaleký ostrov Lokrum. Klid, příroda, koupání, výhledy, procházky....













Trošku tu pršelo, nevadí. Největší liják byl, když jsem plula lodí zpátky do Dubrovníku.
Ten se mezitím vylidnil. Krása.....





Noční město je kouzelné, krásně nasvícené, hraje v restauracích živá hudba....




 Poslední pohled na město a odjíždíme domů.



                                                                                                                                                        konec.










12 komentářů:

  1. Do Dubrovníku bych se taky ráda někdy podívala. všude spousta památek ale i zákoutí. I příroda. TAk uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  2. ano, Dubrovník určitě stojí za návštěvu a Lokrum také. Jen je potřeba se připravit na mraky turistů a mít s sebou víc peněz, dost to tam všechno podražilo (lod na Lokrum) a neberou eura jako dřív, jen kuny.

    OdpovědětVymazat
  3. 2. oproti Černé Hoře je tam hodně draho (v Černé Hoře mají eura, dokonce se dá platit eurem i v Mostaru a Sarajevu a taky je tam levně) Hodně lidí na Lokrum nejelo, bylo to pro ně drahé a místní směnárny v Dubrovniku a kursy teda nic moc. :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Co jste měli v ceně? já moc neutratím.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě koukám že kuna je 3,5 korun, vstupné na památky stojí kolem 100 kun. Cesta trajektem tam zpátky prý letos 130 kun, takže to vychází tak 400 na jednu cestu. V Rakousku jsou atrakce podobné. Vstupné do Lednice vychází taky na 200 korun jeden okruh, oba za 400 (v češtině)

    OdpovědětVymazat
  6. V Dubrovníku jsme neměli v ceně nic. všechno si každý platil sám - tedy i lod - ta stála 190 kun. v prospektu od CK byla uvedena cena za rok 2017 - 100 kun. ale hlavně jsme potřebovali eura do Černé Hory. a já jsem si tam dala na ostrově ještě výbornou rybí polívku a pivo a večer ve městě capučino.Vím, že hradby stály 150 kun, ale na ty jsem nešla, tam už jsem byla.

    OdpovědětVymazat
  7. přesně si ty ceny nepamatuju, jen můžu říct, že když jsem byla v Dubrovniku naposledy ceny byly jiné, mín lidí a lecos jsem platila v eurech, právě myslím ty hradby, ale letos vím, že to tam v eurech už nešlo nikde.

    OdpovědětVymazat
  8. a nevím jestli jako jednotlivec - autem platí vstup do města. myslím si, že jo.

    OdpovědětVymazat
  9. 8. Autem bych tam asi nejela :-) Už jsem pohodlná, pokud k moři tak nějaký pěkný hotel u moře, polopenzi a výlety do okolí. O jídlo se pak nestarám, jezdím místním autobusem. Utrata je místní doprava a vstupy.
    Nojo, popřemýšlím.

    OdpovědětVymazat
  10. fajn, tak plán bys měla :-) tak už asi jen vyšetřit ten čas na to....

    OdpovědětVymazat
  11. 10. jj, uvidíme jak se to bude vyvíjet s prací :-) čas mám v listopadu a v únoru, březnu. Možná za 5 let. ráda bych jela tak v květnu/červnu, kdy je teplo ale neměl by být nával lidí.

    OdpovědětVymazat
  12. jo. čas největší oříšek....

    OdpovědětVymazat