pondělí 21. ledna 2019

Stari Bar


Stari Bar - "Město duchů" jsou zříceniny opuštěného středověkého města na úpatí pohoří Rumija nedaleko Baru (Nový Bar)

Stari Bar byl založen v 6-7. stol. V 15. století město ovládli Benátčané a opevnili. V 16. století se města zmocnili Turci. V první polovině 19. století tu probíhají osvobozovací boje, v roce 1881, kdy Turci opouštějí město - odpálili skladiště střelného prachu - město bylo zničeno. V roce 1979 tuto oblast zasáhlo zemětřesení a dílo zkázy je dokonáno. V dalších letech byly zbytky budov zakonzervovány.





















3 komentáře:

  1. Ahoj Barčo, tak jsem nešla nadarmo, už jedeš! Tyhle rozvaliny jsou pro mě fascinující. A krásná krajina!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Zuzi, "jedu" - je silné slovo :-) spíš jsem konečně začala. ano, líbilo se mi tam moc, celý zájezd. ale samozřejmě jsou místa, kde bych klidně vydržela déle, než bylo v programu, ale muselo se dál, nic s tím nenaděláš. a tak jsem ráda aspon, za to, že jsem někde aspon něco viděla. průvodkyně měla nemocné hlasivky, spíše šeptala a v autobuse nešel mikrofon. Takže z toho výkladu mám málo, a ještě dohledávám, abych tu nepsala bludy, moje poznámky jsou opravdu strohé a s odstupem času tápu co k čemu patří :-)

    OdpovědětVymazat
  3. měla jsem problém občas i s tím slyšet, kde a kdy nastupujeme - v kolik se přemistujeme na další místo. a dost často to paní průvodkyně měnila i kvůli lodím a dopravní situaci.

    OdpovědětVymazat